Η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, το Δεκέμβριο του 2015 και έκτοτε ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη περίοδος κερδοσκοπίας σχετικά με τον πιθανό χρόνο αύξησης των επιτοκίων. 

Τα μέλη της FOMC, ιδανικά θα ήθελαν την ανάπτυξη στο 3%. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία κινείται γρήγορα προς το στόχο αυτό και ως εκ τούτου, μια αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί και το Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση με αρχή τον Ιούνιο, ο δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε 1% με το δομικό πληθωρισμό (πλην τιμών καυσίμων και τροφίμων) να είναι στο 2,5%. Τα πρακτικά της Fed δείχνουν μια hawkish στάση η οποία σε συνδυασμό με τα διεθνή macro θα μπορούσε να υποστηρίξει μια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο. 

Παγκοσμίως, διαμορφώνεται μια ισχυρή τάση υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων από τη Fed ενώ οι επενδυτές έχουν εγκλωβιστεί με αυτό το “παιχνίδι” της Fed. Ο Πρόεδρος της AtlantaFed, Dennis Lockhart, δείχνει ισχυρή πίστη στην αμερικανική οικονομία και πιέζει για τουλάχιστον μια αύξηση επιτοκίων εντός του 2016. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Πρόεδρος της New York Fed, William Dudley, ο οποίος επιθυμεί μια αύξηση επιτοκίων όσο πιο σύντομα γίνεται. 

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση αβεβαιότητας για την αμερικανική νομισματική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας. Σε αυτό, έχουν συμβάλει και οι διαφορετικές απόψεις οι οποίες ακούγονται μεταξύ των στελεχών της Fed. Αυτό που είναι γεγονος, είναι ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια σταθερή hawkish γραμμή της FOMC. 

Facebook Comments