«Αυτήν την ενδυματολογική αλλαγή θα την πράξω όταν έχουμε κάποιο πολύ σημαντικό γεγονός…Θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η οριστική λύση της κρίσης χρέους…. Τώρα, στην ουσία του ερωτήματος σας γιατί φαντάζομαι ότι με ρωτήσατε αν είμαστε κοντά σε μια οριστική λύση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ.

Αυτά δήλωνε ο πρωθυπουργός την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην ερώτηση για το πότε θα φορέσει γραβάτα, δημιουργώντας εύλογα προσδοκίες ότι επιτέλους θα βρεθεί λύση.

48 ώρες αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής, διέψευσε με τον πιο θεαματικό τρόπο τον πρωθυπουργό και μάλιστα σε 2 επίπεδα. Το πρώτο αφορά το χρονικό ορίζοντα με τον κ. Δραγασάκη να δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι το ζήτημα θα λυθεί σύντομα και ότι στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάει μετά το 2018. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το ύψος της απομείωσης. Ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πολλά αφού οι δανειστές της χώρας είναι και οι ίδιοι υπερχρεωμένοι και επομένως θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια πανευρωπαϊκής λύσης.

Οι 2 εκ διαμέτρου αυτές αντίθετες δηλώσεις δείχνουν ότι στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί τουλάχιστον σύγχυση εκτός αν ένας από τους 2 άνδρες ψεύδεται. Τον ισχυρισμό Δραγασάκη πάντως φαίνεται να ενστερνίζονται μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι όπως η Citigroup σύμφωνα με την οποία οριστική λύση στο ελληνικό χρέος δεν μπορεί να δοθεί πριν τις Γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Όλα αυτά ενώ παρατηρείται μια κινητικότητα στο ζήτημα. Αφενός η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε όλους τους τόνους ότι θα τελειώσει με τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8δισ€ έως το τέλος του μήνα για να αρχίσει έπειτα η 2η αξιολόγηση. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η 2η αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Αφετέρου, στο ραντεβού του με τους θεσμούς, ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση του ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν από το 3,5% σε τουλάχιστον 2%. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας σχολίαζαν ότι το αίτημα του Διοικητή στηρίζει απόλυτα και η ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δημιουργεί νέα επιτροπή για το χρέος που θα αντικαταστήσει αυτήν που είχε συστήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Facebook Comments