Χθες τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τον δείκτη PPI, ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι μετοχές πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικά ισχυρό ανοδικό ράλι. Ο λόγος είναι πολύ απλός: οποιαδήποτε αρνητικά macro οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέχουν άφθονη ρευστότητα για πάντα.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, μια αύξηση επιτοκίων δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, στο δανεισμό και τις επενδύσεις. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι μια ακόμα αύξηση επιτοκίων μαζί με τη γενικότερη hawkish στροφή της Fed, θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση των εκτιμήσεων για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. 

Όπως έχουμε αναφέρει, η Fed έχει αργήσει σημαντικά να αυξήσει τα επιτόκια και η ιστορία δείχνει ότι όποτε συνέβει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, αυτό δεν άργησε να φέρει ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του, αυτή την εβδομάδα και ο Rosengren της Fed. Οι επενδυτές φοβούνται ότι αν η Fed αποφασίσει να μικρύνει το χρόνο αύξησης των επιτοκίων, τότε η οικονομία θα κινηθεί προς μια νέα ύφεση. 

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αλλά και η αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια στις 21 Σεπτεμβρίου, θα διατηρήσουν τις αυξημένες διακυμάνσεις στον S&P 500.

Facebook Comments