Μία ελληνική τράπεζα θα κληθεί να αναλάβει το «ξεκαθάρισμα» της παρουσίας στην Ελλάδα των τριών κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την Κύπρο. Η τράπεζα αυτή ουσιαστικά θα εξαγοράσει το καθαρό ενεργητικό (δάνεια – μείον καταθέσεις), με το τίμημα πιθανότατα να καταβάλλεται σε μετοχές της αγοράστριας τράπεζας. Κατά τις πληροφορίες, τα δάνεια των τριών τραπεζών ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστο το ύψος των καταθέσεων…

Λεπτομέρειες σε αυτό το ιδιότυπο deal αναμένεται να γίνουν γνωστές σύντομα. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι το deal το «σπρώχνει» η τρόικα και, ως εκ τούτου, θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνει. Η Εθνική Τράπεζα θεωρείται ως ο επικρατέστερος αγοραστής σε αυτήν την ιστορία, καθώς δεν διαφαίνεται άλλος εγχώριος τραπεζικός όμιλος, που μπορεί να εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση…

Η πρόσφατη επίσκεψη του νέου προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη στην Ελλάδα και οι δημόσιες ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη της Κύπρου, προφανώς, σχετίζονται με το παραπάνω σενάριο…

Tο μείζον πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι πλέον το κρατικό χρέος, αλλά η ανεργία, επισημαίνει ο ιδρυτής του αμερικανικού think tank, Stratfor κ. George Friedman. Αυτή η κρίση ανεργίας σχετικά γρήγορα θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση, προειδοποιεί…

Οταν η ανεργία γίνεται έντονη, τότε μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, οι ιταλικές εκλογές ήταν ο πρώτος, αλλά αναμενόμενος κραδασμός, σημειώνει ο κ. Friedman, υπογραμμίζοντας ότι για κάθε άνεργο άτομο επηρεάζονται άλλα τρία, είτε πρόκειται για τους συζύγους, τα παιδιά ή για οποιονδήποτε. Αυτό σημαίνει πως όταν η ανεργία σε μία χώρα ανέρχεται στο 25%, ουσιαστικά επηρεάζονται όλοι…

Το σημερινό κύμα ανεργίας, αναφέρει ο κ. Friedman, έχει χτυπήσει τους εργαζομένους και της μεσαίας και της ανώτερης μεσαίας τάξης. «Η φτώχεια είναι από μόνη της δύσκολο να γίνει ανεκτή, όταν όμως συνδέεται και με απώλεια του status τότε ο πόνος αυξάνεται και αναδύεται μία πολιτικά ισχυρή δύναμη», λέει…

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ανεργία θα οδηγήσει σε μία βίαιη πολιτική αντίδραση, που θα αποτρέψει την υλοποίηση της γερμανικής στρατηγικής λιτότητας. Ηδη, τονίζει, η πολιτική βούληση για ανοχή της λιτότητας έχει σπάσει…

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, καθηγήτρια Οικονομικών κυρία Ελίζα Φερέιρα, μιλώντας στην Ολομέλεια, εξέφρασε την αγωνία της: «Στην ευρωζώνη οι ανισορροπίες είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Πώς θα επιβιώσει η ευρωζώνη, όταν η ανεργία στην Ελλάδα ή την Ισπανία είναι πενταπλάσια από ό,τι στην Ολλανδία ή την Αυστρία; Πώς θα επιβιώσει, όταν η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60% στην Περιφέρεια της ευρωζώνης;»…

Η πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Νότο της ευρωζώνης θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ΕΚΤ αγόραζε έμμεσα τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αγοράς τιτλοποιήσεων τέτοιων υποχρεώσεων, λέει η Deutsche Bank. Με αυτόν τον τρόπο, ο πιστωτικός κίνδυνος δεν θα επιβάρυνε τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά εκείνον της ΕΚΤ. Επειδή, όμως, ο πιστωτικός κίνδυνος δεν θα ήταν αμελητέος ούτε για την ΕΚΤ, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση…

Με τα περισσότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε επίπεδα επάνω ή κοντά στα ιστορικά υψηλά, το timing για τις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται εξαιρετικό. Στην πράξη, όμως, διαπιστώνεται ότι οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται σε ρεπορτάζ του Reuters…

Πέραν των πολιτικών προθέσεων, όμως, διαπιστώνεται και επιφυλακτικότητα των επενδυτών να αγοράσουν κρατικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο η ιδιωτικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία απέτυχε να προσελκύσει οποιεσδήποτε προσφορές, ενώ αργότερα τον ίδιο μήνα μία εξαγγελθείσα χρηματοδότηση του ιταλικού φορέα διαχείρισης του αερολιμένα (SEA) ματαιώθηκε λόγω έλλειψης ζήτησης…

Facebook Comments