Σύμφωνα με τον Gundlach, οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν υποστηρίζουν μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Αυτό όμως, δεν πρόκειται να αποτρέψει την αμερικανική κεντρική τράπεζα από μια ακόμα αύξηση επιτοκίων, πιθανόν και δυο, μέχρι και το τέλος του 2016. Σύμφωνα με τη λογική του Gundlach, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε “διάλυση” της Fed χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί. Το πιθανότερο είναι να εννοεί ότι η Fed θα προσπαθήσει να οδηγήσει σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές μετοχών.

Το ονομαστικό ΑΕΠ βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία συνήθως συναντώνται σε περιόδους ύφεσης. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ είναι οι χαμηλότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της τρέχουσας δεκαετίας, το οποίο δεν επιβεβαιώνει την επιλογή της Fed να επιχειρήσει μια νέα αύξηση επιτοκίων, σύμφωνα με τον Gundlach. Τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια αύξηση επιτοκίων, ισχυρίζεται.

Ο ISM μεταποίησης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ο ISM υπηρεσιών στα χαμηλότερα από τη χρονιά που η Fed ξεκίνησε να στηρίζει την οικονομία. Αυτό είναι ένα άσχημο περιβάλλον για μια αύξηση επιτοκίων, κι όμως υπάρχουν στελέχη της Fed που πιέζουν για δυο αυξήσεις μέχρι και το τέλος του 2016. Ο Gundlach υποστηρίζει ότι η Fed έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν όπου εξετάζει μόνο δυο μακροοικονομικούς δείκτες: τον πληθωρισμό και την ανεργία. 

Παρά τα όσα αναφέρει ο Gundlach ξεκαθαρίζει ότι δεν αναμένει την αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση. Απλώς τονίζει ότι το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για κάτι τέτοιο και ότι οι ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών δημιουργούν εμπόδια στην αμερικανική οικονομία, τα οποία η Fed θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Facebook Comments