Ο Οκτώβριος αποτελεί ένα πολύ δύσκολο μήνα για τις αγορές καθώς είναι ο μήνας στον οποίο κατά το παρελθόν έχουν συμβεί τα μεγαλύτερα κραχ. Το μεγαλύτερο ήταν το 1987 και ακολούθησαν κι άλλα το 2002 και το 2008. Θα μπορούσαμε να δούμε και νέο κραχ φέτος; Δεδομένου το πόσο χαμηλά παραμένει ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, μια απότομη άνοδος και μια πτώση των αγορών δε θα μπορούσε να αποκλειστεί. Αλλά φέτος θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Καθώς αναμένονται οι αμερικανικές εκλογές, η μεταβλητότητα του Οκτωβρίου θα μπορούσε να μεταφερθεί για μετά από τις εκλογές. Όμως δεν αποτελούν μόνο οι εκλογές παράγοντα αστάθειας αλλά και οι αποφάσεις της Fed.

Για τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, δεν αναμένεται καμία κίνηση από τη Fed καθώς όσο και να πιστέψουμε στην ανεξαρτησία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δεν θα θελήσει να λάβει απόφαση πριν από τις εκλογές. Επίσης, ο Νοέμβριος δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για μια αύξηση επιτοκίων από τις αρχές του 2016. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοκ. Αν όμως δεν υπάρξει κάποιο σοκ, πολλοί πιστεύουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο. Εκτιμούμε, ότι αν η εκτίμηση αυτή πλησιάσει πολύ στο να γίνει πραγματικότητα, οι αγορές θα δεχθούν σημαντικές πιέσεις. 

Ωστόσο, την ώρα που μιλάμε για αύξηση επιτοκίων, όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα στερήσει τις μετοχές από μια ισχυρή στήριξη. Την περασμένη εβδομάδα η Janet Yellen τόνισε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον η Fed να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα στις αγορές αγοράζοντας μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή άλλα assets καθώς αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο. Η δήλωση αυτή θόλωσε τα νερά καθώς οι επενδυτές για μια ακομα φορά δεν καταλαβαίνουν αν η Fed θέλει να αυξήσει τα επιτόκια ή όχι.

Ίσως και να θέλει. Αλλά ταυτόχρονα να θέλει να στηρίξει και τη Wall Street. Και επειδή αυτά τα δυο δε μπορεί να τέμνονται (στην παρούσα οικονομική συγκυρία), η Fed ελέγχεται από επενδυτές και οικονομολόγους σχετικά με το αν έχει αλλάξει ρόλο και από μια κεντρική τράπεζα που ρυθμίζει την αγορά, έχει μετατραπεί σε ένα επιθετικό hedge fund που χειραγωγεί την αγορά.

Facebook Comments