Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα «Με την Αριστερά μπροστά για τη Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία – Δίκαιη Ανάπτυξη» για έξοδο από την κρίση, τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα, την αξιολόγηση και το χρέος, την προσδοκία συμμαχιών, τις τηλεοπτικές άδειες, τα εσωκομματικά του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες στο γήπεδο Tae Kwo Do.

Προσκεκλημένα στο Συνέδριο ήταν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΠΡΑΤΤΩ (του Νίκου Κοτζιά), η ΕΚΙΕΑ του Φώτη Κουβέλη, η Κοινωνική Συμφωνία (της Λούκα Κατσέλη), η Κοινωνία Πρώτα, η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο, το ΚΚΕ, η ΛΑΕ και το ΚΚΕ δεν απεδέχθησαν την πρόταση. Από τη Νέα Δημοκρατία παρέστη ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της ΚΠΕ Στέφανος Ξεκαλάκης, από τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το Ποτάμι ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του είπε:
«Η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια».
Συνέχισε επισημαίνοντας:
«Αποδείξαμε ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά» «Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι»

Τόνισε ότι έξοδος από ευρώ δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί προοδευτικό σχέδιο φωτογραφίζοντας την αντιπρόταση της ΛΑΕ. Αμέσως μετά προχώρησε στην περιγραφή της δικής του ρεαλιστικής, όπως την χαρακτήρισε, πρότασης.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη»
«Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021. Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε».

Η περσινή διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα χαρακτηρίστηκαν από τον πρωθυπουργό ως «η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας» ενώ υπογραμμίστηκε ότι εντέλει επιλέχθηκε ο «ευρωπαϊκός δρόμος».
«Η λεηλατημένη Ελλάδα της λιτότητας σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου. Και τι δεν δοκίμασαν για να μας λυγίσουν; Χρηματοπιστωτική ασφυξία, απειλές ολικής καταστροφής. Βρήκαμε απέναντι μας όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας

«Επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο και όχι την αυτοκαταστροφική αναδίπλωση. Οι συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα τη χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ίδια η Αριστερά».

Επανέφερε το θέμα του χρέους σε υψηλούς τόνους.
«Η αόριστη προτροπή: “Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε»

Αποπειράθηκε να γίνει ενωτικός και να προχωρήσει σε πρόταση δημιουργίας συμμαχιών.
«Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα»

Υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών κάνοντας λόγο για «27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας».
«Για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει όμως τις προϋποθέσεις. Είναι η αναγκαία συνθήκη. Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη. Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα».

Προς το τέλος της ομιλίας του έκανε αναφορά σε εσωκομματικά ζητήματα. Με διάθεση αυτοκριτικής για παλαιότερους χειρισμούς του και την αδυναμία πραγμάτωσης όσων αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Συνέδριο του κόμματος. Ενώ έκανε αναφορά σε επιλογές «περιχαράκωσης» οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν και να εργαστούν όλοι με συγκροτημένο σχέδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019. Ενώ είπε ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Facebook Comments