Η δυναμική της αγοράς εργασίας είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας για τον S&P 500. Παρακάτω θα αναλύσουμε τη βαρύτητα που έχουν στον S&P 500 δυο δείκτες: το ποσοστό του εργατικού κόστους στα κέρδη και η το ποσοστό αύξησης του μισθού. 

1. Ποσοστό εργατικού κόστους στα κέρδη

Πρόκειται για μια ένδειξη η οποία κινείται σε σαφείς οικονομικούς κύκλους και η οποία δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει δομικό παράγοντα για τη δημιουργία μια οικονομικής κρίσης. Σε γενικές γραμμές, όταν αυτός ο δείκτης κινείται ανοδικά, υπάρχει η ένδειξη ότι η εταιρική κερδοφορία θα δεχθεί πλήγμα (κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη, αλλά όχι από αυτόν τον παράγοντα). Παραδοσιακά, υπάρχει πρόβλημα όταν ο δείκτης αυτός κινηθεί υψηλότερα από το 80% και σήμερα βρίσκεται στο 77%.

17 10 16 chart1
2. Ποσοστό αύξησης μισθών

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή προέρχεται από το ποσοστό αύξηση της μισθοδοσίας. Τι σημαίνει όταν ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος από το Fed Funds Rate; Γιατί αυτό έχει κάποια σημασία; Ένα οικονομικό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και αύξησης των μισθών αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη βελτίωσης της αγοράς εργασίας. Όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα από το ρυθμό αύξησης του μισθού, η οικονομία… μετράει ώρες.

17 10 16 chart2
Μελετώντας και τους δυο δείκτες, το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά εργασίας αποτελεί περισσότερο μια υποστηρικτική δυναμική για τον S&P 500, παρά ένα πρόβλημα.

Facebook Comments