Τι κακό κι αυτό! Με το που πάει ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώσει αυτά που (ξέρει ότι δεν) θα γίνουν, τσουπ, πετάγονται κάτι τύποι σαν τον Σόιμπλε και ισοπεδώνουν την κατάσταση. Τι ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου, τι ένταξη στο QE αμέσως μετά μαζί με το «κλείσιμο» των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, και μάλιστα όχι «θα δούμε» αλλά «ταυτόχρονα» απαιτεί και διαλαλεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά, και να σου ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σαν οδοστρωτήρας γυρνάει και δηλώνει στον γερμανικό τύπο «χρέος; Ποιο χρέος; Δεν υπάρχει πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Ότι είναι, το βλέπουμε μετά το 2018, tschüss τώρα».

Επίσης ο Σόιμπλε θέτει ξεκάθαρα το θέμα νέων μέτρων αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όπως είπε το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Οι Ελληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον Ελληνα ομόλογό μου στο Eurogroup, είπε και.. ελάλησε. 

Μάλιστα, εδώ και μήνες ο Τόμσεν έχει δηλώσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς ελάφρυνση χρέους ή αλλιώς νέα μέτρα έως και 9 δισ. ευρώ, δίνοντας αυτή την εναλλακτική την οποία επανέλαβε ο Σόιμπλε.

Και εκεί που ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την ανάγκη για άμεση συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, επεσήμανε ότι οι καθυστερήσεις βάζουν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους δανειστές ή τους… ψηφοφόρους, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπει οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη αναταραχή, ειδικά την στιγμή που είναι αντιμέτωπη με σημαντικές εκλογικές διαδικασίες το 2017, έρχεται ξανά ο Σόιμπλε και τον… γειώνει.

«Πρόκειται για παρεξήγηση. Δεν προτίθεμαι καθόλου να συγκρουσθώ με το Ταμείο», σημειώνει ο Βόλφγκανγκ καθώς όπως εξηγεί αν δεν τα συμφωνήσουν στο χρέος, συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα, αντ’ αυτού, θα πάρει νέα μέτρα.

Και έρχεται μετά και ο  Μοσκοβισί και λέει ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους (δηλαδή από το 2018 και μετά) οι πόρτες των αγορών θα είναι κλειστές για την Ελλάδα. Πάλι τα ίδια! Μα ο κ. Τσίπρας δεν είπε για έξοδο στις αγορές το 2017;

Το ένα μετά το άλλο, τα αφηγήματα Τσίπρα τα οποία γίνονται σαφέστατα για εσωτερική, εσωκομματική και ψηφοθηρική κατανάλωση, ακυρώνονται ένα-ένα κάθε φορά που τα αναφέρει. Γι αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν νέες εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών στην β΄ αξιολόγηση η οποία όπως φαίνεται θα κρατήσει μήνες. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν άλλο πρόσωπο πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ και άλλο πρόσωπο δείχνουν έξω όταν μιλάνε στους ψηφοφόρους που χάνουν… 

Το πιο πιθανό είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη αρχίσει και φτιάχνει τον δρόμο προς την ηρωική του έξοδο. Απειλεί τους έξω για «εδώ και τώρα» λύση σε χρέος και QE και στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσει αυτή του τη ρητορική για να «δικαιολογηθεί» στους μέσα.

Το λυπηρό είναι ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια. Δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Υπόσχεται και ξανα-υπόσχεται, μας γεμίζει με «θα» λέγοντας πράγματα που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα γίνουν. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει και να λέει ότι το χρέος θα έχει κλείσει έως το τέλος του έτους, όταν έχει βουίξει ο τόπος με δηλώσεις των δανειστών αλλά και υπουργών του, ότι το όλο θέμα θα μετατεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές και προς το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018.

Και δεν είναι δυνατόν να μιλάει για ένταξη στο QE το πρώτο τρίμηνο του 2017, το οποίο σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα τελειώνει(!) το… πρώτο τρίμηνο του 2017 ( πριν βέβαια έλεγε για Ιούλιο και μετά για Σεπτέμβριο που ήρθαν και δεν… ακούμπησαν).

Και δεν είναι επίσης δυνατόν να κυνηγά την γρήγορη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης όταν στο τραπέζι μπαίνουν τα εργασιακά και ο αρμόδιος υπουργός του να αποκαλεί το ΔΝΤ «ακραίο παίχτη» στη διαπραγμάτευση, και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορεί το Ταμείο και το Βερολίνο ότι με τη στάση τους αυτοί είναι που διώχνουν τους επενδυτές και την ανάπτυξη από την Ελλάδα.

Και μετά βγαίνουν και κάτι φωνές που λένε ότι κατά τη σύσκεψη για το θέμα της αξιολόγησης που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος και ο Στουρνάρας και με δεδομένη την σκληρή γραμμή του Βερολίνου μετά και τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, γίνεται από πολλές πλευρές προσπάθεια απομόνωσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Απομόνωση του Σόιμπλε; Αλήθεια τώρα, σοβαρολογούν; Μα ο Σόιμπλε ΕΙΝΑΙ το Eurogroup. Κανένας Ντάισελμπλουμ. Όχι αγαπητοί μου, κανένας δεν βάζει τον Σόιμπλε στη γωνία…

Facebook Comments