Η Τουρκία επιμένει να είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις στο Ιράκ
Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η εκστρατεία εναντίον του ISIS με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ
Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η εκστρατεία εναντίον του ISIS με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ
Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η εκστρατεία εναντίον του ISIS με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Με τελευταίες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία όχι μόνο θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, αλλά θα καθίσει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο τούρκος πρόεδρος απέκλεισε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από την βάση Μπασίκα, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Μοσούλη και όπου εδώ και ένα χρόνο μικρή δύναμη του τουρκικού στρατού εκπαιδεύει σουνίτες μαχητές που παίρνουν μέρος στην μάχη κατά της Μοσούλης. Μιλώντας μάλιστα σε τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους, αποκάλυψε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην επόμενη επιχείρηση κατά της ανεπίσημης πρωτεύουσας των τζιχαντιστών, της Ράκκα.
Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν 30.000 άνδρες από τον τακτικό στρατό του Ιράκ, την πολιτοφυλακή των Σιϊτών αλλά και δυνάμεις των κούρδων μαχητών Πεσμεργκά. Αεροπορική υποστήριξη παρέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, αλλά πλέον και η Τουρκία.
Γιλντιρίμ: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν
Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμμετέχει πλέον στις συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις υπό αμερικανική διοίκηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει κάθε απειλή, και ότι δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την Τουρκία, η Άγκυρα θα αντιδράσει καταλλήλως.
Η εμμονή της Άγκυρας να είναι παρούσα στο Ιράκ και να υπερασπίζεται το σουνιτικό στοιχείο βρίσκει διαμετρικά αντίθετη την ηγεσία της Βαγδάτης. Ο σιίτης πρωθυπουργός Χαιντέρ Αλ Μπαϊντί έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να αποσυρθεί από το έδαφος του Ιράκ, όμως η Άγκυρα επιμένει ότι η παρουσία Σουνιτών Τουρκμένων καθώς και τα 350 χλμ των τουρκοϊρακινών συνόρων, της δίνει αυτό το δικαίωμα.
Τη στήριξή του στην κυβέρνηση προσέφερε σήμερα και ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτεσλί, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να επέμβει στο Ιράκ για να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και τους Τουρκμένους που υποφέρουν στα χέρια των τζιχαντιστών. Ενδιαφέρον θα έχει ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράκ αλλά και της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας με την οποία συναντάται αυτές τις ημέρες ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.
Facebook Comments