Τέθηκαν ουσιαστικότερες ερωτήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες τηλεμαχίες, δε λήφθηκαν ωστόσο οι ανάλογες απαντήσεις. Υψηλοί τόνοι, εκατέρωθεν κατηγορίες και προσωπικές επιθέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει «Δεν ξέρω αν θα αποδεχθώ το αποτέλεσμα των εκλογών» και την Χίλαρι Κλίντον να τον χαρακτηρίζει «μισογύνη», «προδότη» και «ψεύτη».

Συνεχής ενημέρωση στο MarketNews.gr

Τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους προέδρους διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας. Συντονιστής είναι ο Chris Wallace, παρουσιαστής στο Fox News, βραβευμένος με τρία Emmy και με μεγάλη εμπειρία.

Υπαρχουν έξι χρονικές ενότητες των 15 λεπτών και έξι ενότητες θεμάτων: Χρέος, οικονομία, μετανάστευση, ανώτατη δικαιοσύνη, εξωτερική πολιτική αλλά και την καταλληλότητα των δύο υποψηφίων για τη θέση του προέδρου .

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν δύο λεπτά ο καθένας για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παρουσιαστή και ένα λεπτό για να απαντήσουν ο ένας στον άλλον. 

Η Χίλαρι Κλίντον έχει μαζί της τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον και την κόρη τους Τσέλσι ενώ ο Ντόλαντ Τραμπ έχει τον ετεροθαλή αδερφό του Μπαράκ Ομπάμα, Μαλίκ που έχει γεννηθεί στην Κένυα, έχει ταχθεί και ανοιχτά υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου. 

Η τηλεμαχία ξεκίνησε

                                                                      

Οι δύο υποψήφιοι δε χαιρετήθηκαν κατά την είσοδό τους.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στη Χίλαρι Κλίντον και τιν Ντόναλντ Τραμπ είναι σχετική με το Ανώτατο Δικαστήριο και ποιοι συγκεκριμένα τοποθετηθούν σε αυτό. 
Χίλαρι Κλίντον: «Το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να εκπροσωπεί τα δικαιώματα των πολλών και των αδύναμων. Έχω μεγάλες διαφωνίες σε σχέση με τους καταλληλότερους για τις θέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτοί που θέλω να διορίσω είναι οι πλέον κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι σε αυτή τη θέση. Πρόσφατα ορισμένοι έκαναν αρνητικά σχόλια για μένα και αναγκάστηκαν μετά να ζητήσουν συγγνώμη. Αν εκλεγώ οι δικαστές θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.»

Η δεύτερη ερώτηση αφορά την οπλοκατοχή, ένα ζήτημα που ταλανίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τη δεύτερη τροπολογία. Και οι δύο υποψήφιοι είχαν διαφορετική άποψη για τη δεύτερη τροπολογία αλλά και για την οπλοκατοχή. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι σέβεται απολύτως μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως η οπλοκατοχή αναγνωρίζοντάς την ως «παράδοση» των Αμερικανών. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων διότι «υπάρχουν πολλά και σοβαρά παραθυράκια στο νόμο περί οπλοκατοχής». Ο Ντόναλντ Τραμπ πάλι επέμεινε στη διατήρησή της όντας υπέρμαχός της. 
Χίλαρι Κλίντον: «Υπάρχουν σοβαρά παραθυράκια στο νόμο οπλοκατοχής και θα πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις
Ντόναλντ Τραμπ: « Η δεύτερη τροπολογία είναι σημαντική για όλους τους Αμερικανούς και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει.»

Η τρίτη ερώτηση είναι σχετική με το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Ένα κοινωνικό θέμα στο οποίο υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο υποψηφίων . Η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε ότι μία τέτοια απόφαση αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες διότι επηρεάζει την υγεία τους. Κατ επέκταση έχουν και το δικαίωμα της έκτρωσης . Ο Ντόναλντ Τραμπ πάλι ισχυρίστηκε ότι κανεις δεν πρέπει να μπορεί να «ξεριζώσει» ένα έμβρυο από τη μήτρα μιας γυναίκας κατά πολυακουσμένα τελευταίους μήνες της κύησης και πρόσθεσε ότι θα διορίσει δικαστές που θα είναι υπέρμαχοι της ζωής.
Χίλαρι Κλίντον: «Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφασίζουν για την υγεία τους. Έχουν αυτό το δικαίωμα ».
Ντόναλντ Τραμπ: «Θα διορίσω δικαστές που θα είναι υπέρμαχοι της ζωής . Διαφωνώ ότι μπορεί καποιος να ξεριζώσει το έμβρυο τους τελευταίους μήνες της κύησης

Η τέταρτη ερώτηση είναι αφιερωμένη στο μεταναστευτικόΚαι οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να απελαύνονται οι παράτυποι μετανάστες. Η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατιών όμως έφερε ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι το οποίο φοβάται ότι θα απελαθούν οι γονείς της γιατί δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ ενώ εκείνη που γεννήθηκε εντός της χώρας όχι. Έτσι τόνισε ότι εκείνη δεν θα χωρίσει οικογένειες. Προσέθεσε, επίσης, ότι το κράτος οφείλει να βοηθήσει τους μετανάστες και οικονομικά διότι αμείβονται χαμηλότερα από τους υπόλοιπους. Τότε ο υποψήφιος πρόεδρος των Συντηρητικών αντέδρασε λέγοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος των Δημοκρατικών και πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εκδιώξει πολλές χιλιάδες παράτυπων μεταναστών από τη χώρα. Σε περίπτωση εκλογής του δεσμεύτηκε ότι θα χτίσει ένα μεγάλο τείχος και ότι θα ισχυροποιήσει τη συνοριοφυλακή καταπολεμώντας έτσι τα ναρκωτικά που έρχονται στη χώρα και αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Ντόλναντ Τραμπ: «Η συνοριοφυλακή θα είναι ισχυρότερη. Θα χτίσω ένα μεγάλο τείχος. Θα διώξω τα ναρκωτικά. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έρχεται από τα νότια σύνορά μας.»
Χίλαρι Κλίντον: «Θέλω τα σύνορα να είναι ασφαλή. Αν κάποιος είναι παράνομος θα πρέπει να απελαθεί, όμως δεν θέλω να χωρίσουν οικογένειες. Οι παράνομοι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά θα πρέπει να βοηθηθούν. Δεν πρέπει να πληρώνονται λιγότερα από τους υπόλοιπους. Κάτι πρέπει να κάνουμε.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Ακόμα και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει διώξει πολλούς παράνομους από τη χώρα. Σχετικά με τις απελάσεις, λέω ότι είτε έχουμε σύνορα, είτε όχι. Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει τόσο εύκολα σε μια χώρα και μετά να θέλει να γίνει πολίτης της χώρας.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Σχετικά με τις απελάσεις, λέω ότι είτε έχουμε σύνορα, είτε όχι. Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει τόσο εύκολα σε μια χώρα και μετά να θέλει να γίνει πολίτης της χώρας.»

Στην Τηλεμαχία αναμείχθηκε η Ρωσία και ο Ρώσος πρόεδρος Β. ΠούτινΗ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να απαντήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και το Ρώσο Πρόεδρο ενώ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι έχουν χακάρει τους λογαριασμούς του κράτους και δίνουν πληροφορίες στο WikiLeaks. Ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι δε γνωρίζει προσωπικά τον Πούτιν και δεν τον έχει συναντήσει ποτέ αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών για να πολεμήσουν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, ήταν σαφής η αιχμή του για τους Δημοκρατικού και τη μη επιτυχημένη εξωτερική τους πολιτική αναφορικά με της Ρωσίας. 
Χίλαρι Κλίντον: «Οι ρώσοι έχουν χακάρει λογαριασμούς του κράτους και δίνουν πληροφορίες στα wikileaks. Θα πρέπει ο κ.Τραμπ να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σχέσεις με τον Πούτιν.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Πούτιν, ούτε τον ξέρω. Αν μπορούμε να συνεργαστούμε για να νικήσουμε τον ISIS, καλώς. Όμως ο Πούτιν έχει νικήσει κατά κράτος στην εξωτερική πολιτική τόσο την Χίλαρι Κλίντον όσο και τον Μπαράκ Ομπάμα.»

Η επόμενη θεματική ερώτηση αφορά την οικονομία. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τους εταιρικούς φόρους με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ και ότι οι φόροι θα φτάσουν τρεις φορές κάτω. Η Χίλαρι Κλίντον εξοργίστηκε και έκρινε ότι είναι ανέφικτο να μειώσει τους εταιρικούς φόρους με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ. Εκείνη υποσχέθηκε ότι ούτε θα τους μειώσει αλλά ούτε και θα τους αυξήσει. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την οικονομία που μπορεί να εξυπηρετήσει το εθνικό χρέος. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον σύζυγο της Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ Κλίντον, ότι λόγω της συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο στη Βόρεια Αμερική που υπέγραψε, οι Αμερικανοί πολίτες χάνουν τις δουλειές τους.
Χίλαρι Κλίντον: «Όταν πάει καλα η μεσαία τάξη τότε και η Αμερική θα πάει καλά.θα πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες. Δεν πρέπει να ζει με τα επιδόματα αλλά να δώσουμε δουλειές.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Η πολιτική της Χίλαρι είναι η αύξηση των φόρων. Εμείς θα μειώσουμε τους εταιρικούς φόρους και θα αυξήσουμε το ΑΕΠ.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Οι άνθρωποί μας χάνουν δουλειές λόγω της NAFTA την οποία υπέγραψε ο σύζυγος της κυρίας Κλίντον.»

Η ανάλογη ερώτηση για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών έγινε από το δημοσιογράφο συντονιστή.
Ντόναλντ Τραμπ: «Εγώ δεν ζήτησα συγγνώμη απ την γυναίκα μου γιατί δεν έκανα τίποτα. Κανείς δεν σέβεται περισσότερο τις γυναίκες από εμένα. Ίσως αυτές οι γυναίκες που με κατηγορούν θέλουν να αποκτήσουν φήμη ή είναι μέλη της καμπάνιας της Κλίντον.»
Χίλαρι Κλίντον: «Ποτέ ο Τραμπ δεν ζητά συγγνώμη. Όμως έχει κοροϊδέψει στην εθνική τηλεόραση τις γυναίκες. Κι όχι μόνο τις γυναίκες. Είναι προσβλητικός με πολλούς. Έχει ένα επικίνδυνο όραμα για τη χώρα μας. Δεν είναι αυτή η Αμερική.»

Όταν ρωτήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για το αν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών δεν απάντησε λέγοντας πως δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη στιγμή και θα φανεί από το… αποτέλεσμα. Κατηγόρησε τα ΜΜΕ για διαφθορά, επιτέθηκε στη Χίλαρι Κλίντον ισχυριζόμενος ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφια επειδή είναι κατηγορούμενη για πολλά πράγματα ενισχύοντας το επιχείρημά του ότι οι εκλογές είναι στημένες. Τότε εκείνη ούσα εκνευρισμένη χαρακτήρισε ψεύτη τον αντίπαλό της και είπε ότι ακόμη και σε απονομή βραβείων ΕΜΜΥ έχει αναφερθεί σε στημένο διαγωνισμό καθώς αποτελεί πάγια τακτική του να υποστηρίζει ότι όλα είναι στημένα
«Δεν μπορώ να δεσμευτώ από τώρα για αυτό. Όταν έρθει αυτή η ώρα θα το δω. Θέλω όμως να πω ότι τα ΜΜΕ στη χώρα είναι πολύ διεφθαρμένα και επίσης η κ. Κλίντον δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφια. Για αυτό λέω ότι οι εκλογές είναι στημένες.».

Το επόμενο θέμα αφορούσε την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Για την κατάσταση σε Συρία-Ιράκ η υποψήφια των Δημοκρατικών διασαφήνισε πως δεν θα σταλούν αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και ότι θέλουν να βρουν τους ηγέτες και τους μαχητές του ISIS και να διαλύσουν το Ισλαμικό Κράτος. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών επιτέθηκε στη συνυποψήφιά του και την κατηγόρησε ότι είχαν την Μοσούλη και την έχασαν λόγω των δικών της χειρισμών. Επίσης, της χρέωσε ότι το Ιράν καταλαμβάνει το Ιράκ, το Χαλέπι που είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή και για τους πρόσφυγες από τη Συρία είπε ότι είναι ο Δούρειος Ίππος του ISIS.
Χίλαρι Κλίντον: «Δεν πρόκειται να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στο Ιρακ. Θέλουμε να βρούμε τους ηγέτες αλλά να εντοπίσουμε και τους μαχητές του ISIS. Ο Ντόναλντ είναι το πιο επικίνδυνο άτομο να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Είχαμε την Μοσούλη και τη χάσαμε λόγω δικών της λαθών. Το Ιράν καταλαμβάνει το Ιράκ αυτή τη στιγμή. Το Χαλεπι είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτά οφείλονται στη Χίλαρι. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι ο Δούρειος Ίππος του ISIS. O Άσσαντ είναι πολύ πιο έξυπνος από την Χίλαρι ή τον Ομπάμα. Εδώ και τρεις μήνες ακούμε για επιχείρηση στη Μοσούλη και δεν τη βλέπουμε. Οι μαχητές του ISIS δε θα σε περιμένουν. Προετοιμάζονται. Χάσαμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, της έκπληξης. Οι μεγάλοι στρατηγοί όπως ο Πάτον δεν λειτουργούσαν έτσι, ακολουθούσαν άλλες, περισσότερο αποτελεσματικές τακτικές»

Η τελευταία ερώτηση «Γιατί πρέπει να εκλέξουν εσάς στο ανώτατο αξίωμα;» απαντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι θα φερθεί πολύ καλύτερα στις μειονότητες από όσο η αντίπαλός του προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν οι πολίτες Χίλαρι θα ζήσουν απλά μια συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα για τέσσερα ακόμη χρόνια.
Χίλαρι Κλίντον: «Απευθύνομαι σε όλους. Θα στηρίξω την αμερικανική οικογένεια. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή όλων.»
Ντόναλντ Τραμπ: «Θέλω να κάνω την Αμερική καλύτερη, ισχυρότερη. Χρειαζόμαστε “νόμο και τάξη”. Περισσότερη Δικαιοσύνη. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η Κλίντον υπόσχεται πολλά όμως μετά θα αγνοήσει τον κόσμο.»

Ούτε στο τέλος αντήλλαξαν χειραψία. 

Η τηλεμαχία ολοκληρώθηκε

 

 

Facebook Comments