Φοροκεντρική λιτότητα
Φοροκεντρική λιτότητα θα ενσκήψει στη χώρα το 2017 σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής
Φοροκεντρική λιτότητα θα ενσκήψει στη χώρα το 2017 σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής
Φοροκεντρική λιτότητα θα ενσκήψει στη χώρα το 2017 σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Οι οικονομολόγοι του Κοινοβουλίου μελέτησαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 3 Οκτωβρίου και διατυπώνουν σειρά ενστάσεων.
Στον πυρήνα αυτών η φορολογική στην ουσία αφαίμαξη. Χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία που διατυπώσαμε κι εμείς εδώ στο marketnews.gr., το γραφείο της Βουλής – μια από τις λίγες αρχές στην οποία δεν έχει επιτεθεί ή δεν έχει αμφισβητήσει η κυβέρνηση – σημειώνει ότι από τα περίπου 2,5δισ€ των νέων μέτρων, το 97% είναι φόροι!!!
Και όχι μόνο αυτό αλλά και άδικοι φόροι. Σύμφωνα με το γραφείο της Βουλής ο λόγος των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία. Ο λόγος αυτός το 2014 ήταν στο κατώτατο σημείο την τελευταία 10ετία, στο 1,12 και το 2017 θα ανέβει στο 1,29!
Σε ολόκληρη την 17σέλιδη έκθεση του , το γραφείο κάνει λόγο για σωρεία αντιφάσεων όχι μόνο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και γενικότερα στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα.
Όντας σε πορεία συνεχούς ύφεσης , η πολιτική στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι αντικυκλική, δηλαδή να μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές και να ενισχύονται οι δαπάνες. Συμβαίνει όμως το αντίθετο ελέω υψηλού χρέους κληροδοτημένου από το παρελθόν αλλά και μη ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων.
Παρότι οι φόροι αυξάνονται συνεχώς κι άρα μειώνονται και τα διαθέσιμα εισοδήματα, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,7% που κατά μεγάλο μέρος της θα στηριχθεί στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% προβλέψεις που οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν τουλάχιστον συζητήσιμες.
Προβλέπεται στο προσχέδιο τριπλασιασμός επενδύσεων αλλά λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, γίνεται λόγος ότι για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα όμως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις όπως στα κόκκινα δάνεια, γίνεται λόγος για κοινωνική δικαιοσύνη όμως οι πολίτες φορτώνονται με έμμεσους φόρους που είναι και οι πιο άδικοι αφού δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την φοροδοτική ικανότητα κάποιου.
Συζητήσιμη για το γραφείο είναι και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού την οποία διαφημίζει διαρκώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος και προτείνει στα έσοδα έμφαση στη συλλογή των φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και στο κομμάτι των δαπανών μια ολική αναθεώρηση της κατανομής τους.
Facebook Comments