Μια χαρά τα λέει ο Χίτλερ – στο κλιπάκι με τον Γκαντς να μαθαίνει τα νέα απ’το ΣτΕ, εννοείται. Εντάξει, έρχεται ο Ομπάμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αυτόματα και χρέος. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που παίρναμε μια γενναία ρύθμιση σύντομα, με την οικονομία σε κακό χάλι, την κοινωνία σε χειρότερο και το κράτος διαλλυμένο, τίποτα δεν εγγυάται ταχεία ανάκαμψη. Η χώρα βυθίζεται σε στεναγμό. Σ’αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός κατάφερε να τους έχει όλους απέναντι. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το βλέπουν κι οι ίδιοι.

Η περίπτωση να καταπέσει όλη η διαδικασία, να επιστρέψουμε στα προηγούμενα κανάλια, να γίνουν δεκτοί κι οι νέοι υπερθεματιστές, να ζητηθούν αποζημιώσεις και να δημιουργηθεί ξανά ζούγκλα, φαντάζει όλο και περισσότερο ως το καλύτερο σενάριο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βέβαια, το κίνημα έχει ιστορία στα μαχαιρώματα και οι σύντροφοι προβλέπεται να σφαχτούν μεταξύ τους. Ο χορός των σπαθιών έχει ξεκινήσει. Επιπλέον, διότι μια πρώτη καταφυγή θα αναζητηθεί σε ανασχηματισμό – προς το ακόμα μνημονιακότερο.

Ποιος, όμως, θα στελεχώσει κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος; Μία σκέψη, είναι η χρήση κομματικών – να τρυγήσει γενικούς γραμματείς. Μια άλλη, είναι η κλήση εξωκοινοβουλευτικών, μη κομματικών στοιχείων της ευρύτερης κεντροαριστεράς – αν κρίνουμε από το συνέδριο, ακούγεται ανέκδοτο. Η αλήθεια είναι, πως ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πράγματι την στροφή, με καθυστέρηση διετίας και ολέθριες συνέπειες έως τώρα για τη χώρα, του εξέλειπεν πλέον το πολιτικό κεφάλαιο και το προσωπικό.

Εντωμεταξύ, έλεος πλέον με τα ψέματα. Διαρροή μέχρι ότι ο Σουλτς θα ανελάμβανε, δήθεν, πρωτοβουλία για το χρέος στην σύνοδο κορυφής. «Εξεπλάγην κι εγώ» – ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Εκτός αν ο πρώην βιβλιοπώλης σοσιαλδημοκράτης τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα για όλες τις ακάλυπτες διαβεβαιώσεις, που του έδιναν πέρυσι το καλοκαίρι. Ό,τι και να ισχύει, δεν είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα. Η οποία αναλίσκεται σε ομφαλοσκόπηση περί αριθμού καναλιών, την ώρα που εγκλωβίζεται σε επικίνδυνο γεωπολιτικό κλοιό.

Facebook Comments