Για δεύτερη φορά αναμένεται να παραλάβει τα κλειδιά του πρωθυπουργικού μεγάρου ο Μαριάνο Ραχόι με την απρόθυμη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών (PSOE), που ανέλαβαν να τερματίσουν ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών και να εμποδίσουν τις τρίτες εκλογές στη χώρα μέσα σε ένα χρόνο.

Με 139 «υπέρ» έναντι 96 «κατά», η ομοσπονδιακή επιτροπή του PSOE υπερψήφισε χθες το απόγευμα την επιλογή της αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση μειοψηφίας υπό το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι που κέρδισε τις δύο προηγούμενες εθνικές αναμετρήσεις, χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η ιστορική απόφαση -μετά από 308 ημέρες ακυβερνησίας και λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο για τη διάλυση της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου- γυρίζει νέα σελίδα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και έγινε δεκτή με ανακούφιση στις αγορές και τις Βρυξέλλες. Φανερώνει ωστόσο παράλληλα και ένα βαθύ ρήγμα στους κόλπους της ισπανικής Κεντροαριστεράς που θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο Κόμμα αλλά και στην παραδοσιακή δεξαμενή των ψηφοφόρων του, λένε οι αναλυτές.

Καταλύτης εξελίξεων ήταν η αιφνίδια έξωση από την ηγεσία των Ισπανών Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, του ανθρώπου που αντέδρασε μέχρι τέλους στο ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης υπό τον Ραχόι με την περίφημη πλέον φράση «όχι σημαίνει όχι».

Facebook Comments