Οι αμερικάνικες μετοχές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να σημειώσει βουτιά της τάξης του 10% πριν το τέλος του έτους, αυτό επισημαίνει σε νέο της note η Nomura.

Το επίπεδο στο οποίο έκλεισε ο δείκτης την Παρασκευή, στις 2.141 μονάδες, αποτελεί ένα σημείο που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το ποια θα είναι η πορεία των μετοχών το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με την Nomura, η μεταβλητότητα θα επιμείνει και θα ενταθεί μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, ωστόσο δεν αποκλείει πως  μετά την βουτιά θα σημειωθεί ένα year-end ράλι στην αγορά, και αυτό θα αποτελέσει μία ευκαιρία εισόδου για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Όπως επισημαίνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών, θα υπάρξει ένα μικρό ράλι ανακούφισης, ωστόσο υπογραμμίζει πω αυτό δεν θα έχει διάρκεια και συστήνει προσοχή για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

“Η πραγματικά σκληρή δουλειά αρχίζει το επόμενο έτος με τα στοιχεία για την οικονομία και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ”, όπως σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, η Nomura εκτιμά ότι έστω και αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του 2017, αυτό δεν θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου ουσιαστικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. Μάλιστα εκτιμά ότι το αντίθετο μπορεί να συμβεί και μετά την αύξηση να επιστρέψει και πάλι στην οδό της μείωσης των επιτοκίων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ο αργός ρυθμός του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες πιθανόν και να μειώνει την επείγουσα ανάγκη για την Fed να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων.

Υπογραμμίζει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο για τις αγορές από τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και συστήνει στους επενδυτές που πιστεύουν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα έρθει και θα προσφέρει ένα σωσίβιο στις αγορές και θα αναζωογονήσει την ανάπτυξη, να είναι προσεκτικοί.  όλους μας σώσει” και να οδηγήσετε την αναβίωση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments