Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης τελείωσε και οι θεσμοί έφυγαν αφήνοντας πίσω τους την Αθήνα να μετρά τα ανοικτά μέτωπα. Μέτωπα τα οποία είναι πολύ περισσότερα από ότι θα περίμενε η κυβέρνηση ιδιαίτερα δε αφού επρόκειτο για έναν σχετικά χαλαρό γύρο διαπραγματεύσεων.

Η ίδια η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει 3 μεγάλα μέτωπα. Το πρώτο δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό το οποίο αποτελεί και έκπληξη μεγατόνων αφού η κυβέρνηση διατεινόταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση αφορά μόνο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο πέλεκυς των επιπλέον μέτρων για το 2017 συνεχίζει να επικρέμαται ιδιαίτερα μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 το οποίο προέκυψε 900εκ€ χαμηλότερο τελικά,γεγονός που αλλάζει τη βάση εκκίνησης για την επίτευξη των στόχων 2016 και 2017. Επιπλέον η κυβέρνηση μάχεται λυσσαλέα να πείσει τους δανειστές να μειώσουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 γεγονός που καθυστερεί την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου 2017-2020.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση του οποίου αναζητούνται περί τα 460εκ€ , ζήτημα που προϋποθέτει φυσικά το ξεκαθάρισμα των δημοσιονομικών για να προχωρήσει.

Το τρίτο ανοιχτό μέτωπο είναι και το αναμενόμενο αφού αφορά τα εργασιακά τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της αξιολόγησης. Κατά δήλωση του κ. Κατρούγκαλου η Ελληνική πλευρά επιχείρησε αυτές τις ημέρες να συζητήσει για τα λεγόμενα «εύκολα» ζητήματα, όπως ο υποκατώτατος μισθός , η διαιτησία και ο συνδικαλιστικός νόμος , στα οποία όμως στην καλύτερη αντιμετώπισε ισχυρή επιφύλαξη από την άλλη πλευρά. Και τα πράγματα θα δυσκολέψουν από τις 14/11 οπότε και επιστρέφουν οι θεσμοί και στο τραπέζι θα μπουν ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι θεσμοί μετά από πιέσεις του ΔΝΤ ξαναβάζουν στο τραπέζι το θέμα του ασφαλιστικού. Και μπορεί ο Υπουργός Εργασίας να δηλώνει ότι συζητάνε την πορεία της διαδικασίας ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, τα μαντάτα όμως από την Ουάσινγκτον είναι εξόχως ανησυχητικά με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό μη βιώσιμο και να ζητά παρεμβάσεις – δηλαδή μειώσεις συντάξεων – ως προϋπόθεση για να συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κατάλογος των ανοιχτών θεμάτων – άλλα μικρότερης άλλα μεγαλύτερης δυσκολίας – περιλαμβάνει ακόμη το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα και τους συντελεστές φορολόγησης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τον οποίο πάντως σύμφωνα με το Γιώργο Σταθάκη επιτυγχάνεται πρόοδος, ο ακατάσχετος λογαριασμός , η περικοπή των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα ειδικά μισθολόγια.

Κι όσο τα αγκάθια πληθαίνουν τόσο δυσκολεύει ο στόχος της ολοκλήρωσης  της αξιολόγησης πριν το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου,  κι άρα απομακρύνεται η έναρξη της συζήτησης για το χρέος στην οποία η κυβέρνηση έχει ποντάρει την ίδια της την ύπαρξη. 

Facebook Comments