Χιλιάδες άνθρωποι στην κεντρική Ιταλία πέρασαν τη νύχτα σε αυτοκίνητα, σκηνές και κέντρα προσωρινής στέγασης μετά τον τέταρτο σεισμό στην περιοχή μέσα σε τρεις μήνες, που με ένταση 6.6 ρίχτερ -ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων δεκαετιών. Ιστορικά κτίρια και εκκλησίες όπως ο καθεδρικός του Αγίου Βενέδικτου του 13ου αιώνα δεν υπάρχουν πια και η άσφαλτος στη Νόρτσια κόπηκε στα δύο.

Τουλάχιστον 30.000 είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή με τους 25.000 εξ αυτών να είναι κάτοικοι της περιφέρειας Μάρκε. Κατάρρευση κτιρίων σε εκατό κοινότητες και «ισοπέδωση» στο Αματρίτσε, πιστοποιούν εναέριες λήψεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone.

Στην πόλη της Νόρτσια, στην περιοχή Περούτζια, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού την Κυριακή το πρωί, κάποιοι ντόπιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στα εδάφη τους αν και το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο ερείπια και υπάρχει πρόβλημα εκτός από την ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο ύδρευσης.

Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια,για την φιλοξενία των αστέγων, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κάλεσε να μην στηθούν καταυλισμοί με σκηνές αλλά να μεταφερθούν οι πληγέντες σε ξενοδοχεία και προσωρινές κατοικίες.

Οι τραυματίες είναι είκοσι, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες.

Απο τις 7.40 το πρωί της Κυριακής, που σημειώθηκε η μεγάλη δόνηση των 6,5 Ρίχτερ, μέχρι τις 19.40 το βράδυ,είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο 68 χλμ. ανατολικά της Περούτζια, με εστιακό βάθος μόλις 1,5 χλμ,και έγινε αισθητός από τα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία, στο βορρά, μέχρι το νότο.

‘Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόξενός μας στην Περούτζια, όλοι οι ‘Ελληνες φοιτητές είναι ασφαλείς.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ιταλικό λαό στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά τον καταστροφικό σεισμό», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με δύο tweets, στα ελληνικά και ιταλικά, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του Roberta Pinotti, εκφράζοντας την ετοιμότητά η Ελλάδα να παράσχει βοήθεια, εάν ζητηθεί.

Για ντόμινο κατά μήκος των ρηγμάτων στα Απέννινα όρη προειδοποιούν Ιταλοί σεισμολόγοι υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή όπου σχεδόν 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό τον Αύγουστο οι τεκτονικές δυνάμεις απομακρύνονται κατά περίπου 3 χιλιοστά ανά έτος και αυτή η πίεση εξαπλώνεται αλυσιδωτά στα ρήγματα που κρύβονται στην οροσειρά.

Για συνέχεια του φαινομένου, έκανε λόγο ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η δόνηση μπορεί να επηρρεάσει τον ελληνικό χώρο, λέγοντας ότι «πρόκειται για 2 ανεξάρτητες σεισμικές περιοχές».

ΠΗΓΗ:RAI,BBC,ΑΠΕ

Facebook Comments