Όπισθεν ολοταχώς για το χρέος
Μπροστά στην απροθυμία των θεσμών να συναινέσουν, η ελληνική κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν όσον αφορά τη στρατηγική της για την ελάφρυνση του χρέος
Μπροστά στην απροθυμία των θεσμών να συναινέσουν, η ελληνική κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν όσον αφορά τη στρατηγική της για την ελάφρυνση του χρέος
Μπροστά στην απροθυμία των θεσμών να συναινέσουν, η ελληνική κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν όσον αφορά τη στρατηγική της για την ελάφρυνση του χρέος. Την στροφή σάλπισε από το βήμα του Ελληνοαραβικού forum ο πρωθυπουργός.
Η αλλαγή σε όσους παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού φάνηκε ακόμη και στο ύφος της δηλωσης του Αλέξη Τσίπρα. Από τα «απαιτούμε» και «δεν θα ανεχθούμε» ο πρωθυπουργός χρησιμοποίηση το «σταθερή μας άποψη είναι».
Η στροφή όμως έχει πρωτίστως ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η ελληνική πλευρά έχει κατανοήσει πια ότι για να εφαρμοσθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Επιπλέον σε μια προσπάθεια των Αθηνών να ρίξουν τους τόνους, προβάλλεται η μεταρρυθμιστική δίψα της κυβέρνησης και σταματά η διεκδίκηση εδώ και τώρα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και κυρίως το Γιώργο Χουλιαράκη στην επιτροπή για τη μείωση του χρέους στη Βουλή να ζητούν να αρχίσουν τουλάχιστον σύντομα οι συνομιλίες προσδιορισμού των μέτρων αυτών. Ταυτόχρονα, ναυαρχίδα της νέας στρατηγικής τίθεται η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Ο στόχος τριπλός. Αρχικά η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα έχει δημιουργηθεί το 2019 – σύμφωνα με το νέο αφήγημα – μπορέσει η κυβέρνηση να μειώσει φόρους κλείνοντας το μάτι και στους επενδυτές και στους φορολογούμενους αφού στη θεωρία ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν υφίσταται.
Γι’αυτό και ο Γιώργος Χουλιαράκης εξηγούσε με πίνακες και διαγράμματα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μείωση επιτοκίων και χρονική επέκταση των δανείων του EFSF ακόμη κι αν μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έφτασε να δηλώσει ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια για την έξοδο από την κρίση ολοκληρώνοντας θεαματικά την κυβερνητική κυβίσθηση.
Με βάση τα παραπάνω, στο Μαξίμου αρχίζουν να αποδέχονται ότι καλά νέα για το χρέος φέτος μπορεί να υπάρξουν μόνο ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα – που θα έχουν μικρά αποτελέσματα στο προφίλ του – και μόνο αν τελειώσει μέσα σε ένα μήνα η αξιολόγηση, κάτι που θα αποτελούσε πανελλήνια πρώτη. Και κάπως έτσι και παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα, η ώρα που θα δούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό με γραβάτα, αργεί ακόμη.
Facebook Comments