Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης 

Η φημολογία για ανασχηματισμό της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα έντονη. Σήμερα στις 10:30 ειδοποιήθηκε η Βουλή για να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος αναφορικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από όσο φαίνεται όμως από το μεσημέρι έχουν ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα από τους Γιάννη Δραγασάκη και Αλέκο Φλαμπουράρη στους υποψηφίους υπουργούς. 

Νεότερη ενημέρωση από το MarketNews.gr:

Η Όλγα Γεροβασίλη κατευθύνεται τώρα προς τη Βουλή για να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. 

Δεν έχει γνωστοποιηθεί να έγινε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Φώτη Κουβέλη από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ τα προεδρικά διατάγματα για τα νέα υπουργεία βρίσκονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι θέσεις που κλειδώνουν είναι του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως κυβερνητικού εκπροσώπου, του Γιώργου Σταθάκη ως υπουργού του νεοσύστατου υπουργείου Ενέργειας, του Δημήτρη Βίτσα ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Νίκου Τόσκα, του Γιάννη Μουζάλα ως αναβαθμισμένου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Νίκος Φίλης φαίνεται πλέον ότι είναι οριστικά εκτός κυβέρνησης, συγκεκριμένα λέγεται ότι του προτάθηκε το υπουργείο Εσωτερικών αλλά το αρνήθηκε.Τη θέση του πιθανώς θα πάρει ο Κώστας Γιαβρόγλου. Εκτός κυβέρνησης και η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Αριστείδης Μπαλτάς

Όσον αφορά το Νίκο Παππά επικρατέστερο είναι το εξής σενάριο: Αναβαθμίζεται και μετακινείται στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σίγουρα φεύγει από το υπουργείο Εργασίας και δείχνει να πηγαίνει στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ακούγεται ότι θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Επικρατείας παίρνοντας την θέση του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πηγαίνει στο υπουργείο Ναυτιλίας που προστέθηκαν οι μεταφορές.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Στέργιος Πιτσιόρλας.  

Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι θα τοποθετηθεί ή η Θεανώ Φωτίου  ή Έφη Αχτσιόγλου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου καλείται από τις ΗΠΑ για να αναλάβει ρόλο στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

 

Τα επικρατέστερα σενάρια

Ο Αλέξης Τσίπρας λέγεται πως έχει διαμηνύσει σε στενούς του συνεργάτες ότι θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του κάτι το οποίος ίσως έχει αντίκτυπο στον επικείμενο ανασχηματισμό. 

Ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρης Τζανακόπουλος πιθανολογείται ότι θα αναλάβει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ η Όλγα Γεροβασίλη θα παραμείνει στην κυβέρνηση αλλά θα μετακινηθεί σε άλλη θέση, ίσως στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  

Η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη μοιάζει σχεδόν βέβαιη από το υπουργείο του καθώς διαφωνεί του για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Δημοσίως έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που αποκοπεί ο τομέας της Ενέργειας από το υπουργείο του δεν τον ενδιαφέρει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο. 

Για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ υπήρχαν φωνές που τον ήθελαν να μη βρίσκεται πλέον στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού με την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει το νόμο 4339/2015 αντισυνταγματικό, φαίνεται να παραμένει ή ακόμη σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και να αναβαθμίζεται. 

Θεωρείται, επίσης, βέβαιο ότι θα φύγει από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το όνομά του ακούγεται για άλλα υπουργεία, όπως το Εσωτερικών ή το Παιδείας. 

Ο Νίκος Φίλης, αν φύγει από το υπουργείο Παιδείας, ίσως πάει στο υπουργείο Εσωτερικών.  

Εντός της κυβέρνησης εισέρχεται πιθανότατα ο Σωκράτης Φάμελος και συγκεκριμένα στο νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας. Και το όνομα του Γιώργου Σταθάκη ακούγεται για το υπουργείο Ενέργειας. 

Οργιάζουν οι φήμες για τη συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση. 

Παραμένουν στα υπουργεία τους σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Χουλιαράκης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς. Την πόρτα της εξόδου βλέπουν οι Αριστείδης Μπαλτάς και Θεόδωρος Δρίτσας.

 

Facebook Comments