Μήπως και εσείς ροχαλίζετε; βάλτε τέλος άμεσα!
Το ροχαλητό εκτός από ενοχλητικό για τους γύρω σας είναι και επικίνδυνο για την υγεία σας
Το ροχαλητό εκτός από ενοχλητικό για τους γύρω σας είναι και επικίνδυνο για την υγεία σας
Το ροχαλητό εκτός από ενοχλητικό για τους γύρω σας είναι και επικίνδυνο για την υγεία σας. Μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια απ’ ότι πιστεύετε και όχι σε μια κουραστική μέρα ή ένα κακό διάφραγμα. Τα άτομα που ροχαλίζουν είναι πιθανό να πάσχουν και από μια ακόμη σοβαρότερη διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος που ονομάζεται άπνοια ύπνου. Η διάγνωση και η θεραπεία της άπνοιας ύπνου γίνονται πολύ εύκολα και αποτελεσματικά στις μέρες μας. Με την βοήθεια του Οδοντιάτρου-Προσθετολόγου Κωνσταντίνου Τσούτη σας παρουσιάζουμε πως ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου.
Πώς προκαλείται η άπνοια ύπνου;
Προκαλείται από υπερβολική χαλάρωση των μυών του φάρυγγα και της γλώσσας κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα η γλώσσα να πέφτει και να αποφράσσει τον αεραγωγό προκαλώντας διακοπή της ροής του αέρα και κατ’ επέκταση τη μείωση οξυγόνωσης των ζωτικών οργάνων του σώματος. Τέτοια επεισόδια συμβαίνουν αρκετά συχνά ακόμα και εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί ασθενείς με άπνοια παρουσιάζουν και οδοντικό βρυγμό, δηλαδή σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο. Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρίξιμο των δοντιών και η άπνοια ύπνου συσχετίζονται μεταξύ τους και ότι η αναπνευστική απόφραξη κατά τον ύπνο είναι μία από τις βασικότερες αίτιες εμφάνισης οδοντικού βρυγμού. Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος μπορεί με έναν ειδικού τύπου νάρθηκα να δώσει λύση και στα δύο αυτά προβλήματα.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση μπορεί να γίνει σε ένα νοσοκομείο με μια ειδική εξέταση που ονομάζεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, κατά την οποία ο εξεταζόμενος κοιμάται για μία νύχτα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Όμως υπάρχει και εναλλακτική διαγνωστική μέθοδος όπου ο ασθενής παίρνει από το ιατρείο μια φορητή συσκευή με την οποία μπορεί να κάνει εύκολα τη μελέτη ύπνου στο σπίτι του, ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες. Η εξέταση και η συσκευή καταγράφουν τη ροή του αέρα, το ροχαλητό και τα επεισόδια άπνοιας.
Πως αντιμετωπίζεται;
Ø Με χειρουργική επέμβαση για την βελτίωση της ανατομίας των αεραγωγών. Η θεραπεία αυτή γίνεται σε περιπτώσεις ασθενών που η αιτία είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) ή οι υπερτροφικές αμυγδαλές.
Ø Με θεραπεία CPAP, δηλαδή με ρινικές στοματικές μάσκες όπου ο ασθενής είναι συνδεδεμένος σε ένα μηχάνημα το οποίο βγάζει με πίεση αέρα προς τη μύτη του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συσκευή CPAP έχει σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων πασχόντων από υπνική άπνοια, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό δυσκολεύεται να ακολουθήσει αύτη τη μέθοδο λόγω έλλειψης άνεσης.
Ø Με οδοντιατρική παρέμβαση. Με ειδικό ενδοστοματικό νάρθηκα ο οποίος εφαρμόζει με ακρίβεια στα δόντια σας και ανοίγει τον αεραγωγό. Η κάτω γνάθος σταθεροποιείται σε πρόσθια θέση και η γλώσσα έρχεται σε φυσιολογική θέση χωρίς να αποφράσσει τον εισπνεόμενο αέρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η άπνοια και το ροχαλητό και έχετε μια καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ο συγκεκριμένος νάρθηκας προστατεύει και τους ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους. Υπάρχουν πολλών ειδών νάρθηκες για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας. Με ένα λογικό κόστος μπορείτε να φτιάξετε έναν νάρθηκα, ο οποίος είναι εφ’όρου ζωής και δε χρειάζεται αντικατάσταση, αλλά μόνο μικρές τροποποιήσεις, σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε κάτι στην οδοντοφυΐα σας.
Η άπνοια ύπνου είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα, αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, κατάθλιψη, μειωμένη προσοχή, σεξουαλική δυσλειτουργία και μαθησιακή δυσχέρεια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα υπέρβαρα και μεγάλης ηλικίας. Επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και αν μείνει αθεράπευτη μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό όσων ροχαλίζουν πάσχουν και από άπνοια χωρίς να το γνωρίζουν. Για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί ιατροί που εξειδικεύονται στα προβλήματα ύπνου, χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη νόσο ως «silent killer».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://www.sleepmedicine.gr/el/
Facebook Comments