H αύξηση της μεταβλητότητας και το sell-off της αγοράς των ομολόγων μετά  την νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ, ώθησε το spread της απόδοσης μεταξύ  των γερμανικών 2 ετών και των γαλλικών 2 ετών ομολόγων, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία στην ΕΚΤ. 

Ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι κόσμος έχει αλλάξει και προειδοποιήσε για τον υπαρκτό κίνδυνο στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ θα μπορούσε να “μολύνει” την ψυχολογία των επενδυτών σε όλο τον κόσμο και να προκαλέσει  περαιτέρω αύξηση του κόστους  δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο αντίκτυπος της νίκης του Trump είναι εξαιρετικά αβέβαιος για την Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης στην αγορά ομολόγων παραμένει σημαντικός.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της προεδρίας του Trump στο παγκόσμιο εμπόριο, ο κ.Constancio προειδοποιήσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι ήδη σε μία αδύναμη φάση και αν η Αμερική εφαρμόσει προστατευτικά μέτρα, οι επιπτώσεις, θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη επιβράδυνση του εμπορίου με αποτέλεσμα πιέσεις και για την οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή  Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι σε μία διαφορετική φάση νομισματικής πολιτικής και οι δυο οικονομίες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάκαμψης. Εάν η προεδρία του Trump οδηγήσει και σε νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, η Ευρωζώνη θα εισέλθει και πάλι σε μια γκρίζα περίοδο.

Facebook Comments