Αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, προειδοποιώντας ωστόσο, για τον κίνδυνο ενίσχυσης του λαϊκισμού και του οικονομικού εθνικισμού.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2017 έναντι 2,8% της πρότερης εκτίμησης και ανάπτυξης 2,5% το 2016.

Η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, αντανακλά την προοπτική «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών πολιτικών αλλά και τον τερματισμό της ύφεσης σε Βραζιλία και Ρωσία.

Παρά ταύτα, καθιστά σαφές ότι οι παραπάνω προβλέψεις υπόκεινται σε μία σειρά προκλήσεων, με κυριότερη όλων την ισχυροποίηση του λαϊκισμού, ο οποίος ενδεχόμενος να συνεπάγεται την κλιμάκωση των εντάσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της Ε.Ε, δεδομένων και των εκλογικών αναμετρήσεων εντός του επόμενου έτους.

Σε δεύτερη φάση, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης, κίνδυνοι εκπορεύονται και από το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμά ο Fitch, θα προξενήσει σημαντικό πλήγμα στο διεθνές οικονομικό κλίμα, ζημιώνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Facebook Comments