Scripta manent
Πριν καν προλάβει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να καληνυχτίσει τους δημοσιογράφους το Μέγαρο Μαξίμου δια των «γνωστών» κύκλων είχε αρχίσει τις κορόνες
Πριν καν προλάβει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να καληνυχτίσει τους δημοσιογράφους το Μέγαρο Μαξίμου δια των «γνωστών» κύκλων είχε αρχίσει τις κορόνες
Πριν καν προλάβει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να καληνυχτίσει τους δημοσιογράφους μετά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, το Μέγαρο Μαξίμου δια των «γνωστών» κύκλων είχε αρχίσει τις κορόνες περί εθνικής επιτυχίας!!!
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου το χρέος της χώρας μειώθηκε κατά 45δισ€ όμως μακάρι να ήταν έτσι. Το χρέος της χώρας με βάση τα τελευταία στοιχεία βρίσκεται στα 323,7δισ€ και έμεινε απείραχτο από τις σημερινές αποφάσεις καθώς κούρεμα δεν προβλέπεται. Αντίθετα η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκε μειώνει έως το 2060 κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ το κόστος εξυπηρέτησης του, ελαφραίνει δηλαδή τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα – κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες – η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτε, δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση. Όλα αυτά μόνο μικρά επιτεύγματα δεν είναι και θα συνιστούσαν ακόμη κι έναν μικρό θρίαμβο αν η κυβέρνηση δυστυχώς δεν είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα τις προηγούμενες ημέρες κάνοντας λόγο ανοιχτά για αλλαγές στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.
Υπουργοί της κυβέρνησης και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στις 5 Δεκεμβρίου στόχος ήταν εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, να αρχίσει και μια συζήτηση για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Κάτι που δεν υπήρχε στη συμφωνία. Αποτέλεσμα; Ένα ηχηρό όχι από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εξαντλείται προς το παρόν η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Αν χρειαστεί κάτι παραπάνω, θα εξεταστεί μετά τα μέσα του 2018 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Έκλεισαν μάλιστα το μάτι και προς το ΔΝΤ τονίζοντας ότι η εξέταση του ζητήματος θα γίνει με βάση την ανάλυση της βιωσιμότητας του Ταμείου, τότε όμως όχι τώρα.[
Όχι του Eurogroup και σε πολιτική συμφωνία για τα εργασιακά, όπως ήθελε η κυβέρνηση πάλι κόντρα στη συμφωνία. Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης επέστρεψαν το μπαλάκι σε θεσμούς και ελληνική κυβέρνηση για να βρουν τη λύση στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών αλλά και των προτάσεων της επιτροπής σοφών. Οπότε ο γόρδιος δεσμός παραμένει αφού οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν συμβαδίζουν με αυτό που αποκαλείται ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ίσως και γι’αυτό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο η αξιολόγηση να τελειώσει μέσα στο 2016. Στη θεωρία η 2η αξιολόγηση θα τελείωνε στα τέλη Οκτωβρίου και όλοι εύχονται η καθυστέρηση να είναι μόνο 3 μήνες , γεγονός πρωτόγνωρο στα ελληνικά μνημονιακά χρονικά. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το όλο αφήγημα περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αφού θα καθυστερούσε και η εισαγωγή στο QE και θα τραυματιζόταν και η ανάπτυξη.
Τοίχο η ελληνική κυβέρνηση βρήκε και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πάλι κόντρα στη συμφωνία που υπέγραψε ήθελε να αρχίσει συζήτηση μείωσης τους μετά το 2018. Πάλι οι Ευρωπαίοι είπαν ότι δεν χρειάζεται να το συζητήσουν τώρα αλλά κι ότι όταν συζητηθεί , η χώρα θα χρειάζεται να επιτύχει πλεονάσματα 3,5% για τουλάχιστον 3 χρόνια. Μάλιστα αυτό για να επιτευχθεί Εurogroup και ΔΝΤ ομονοούν ότι απαιτεί «σοβαρά» διαρθρωτικά μέτρα όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τίποτε επιπλέον μετά το 2018.
Καλό θα ήταν στην κυβέρνηση να διαβάζουν τι υπογράφουν διότι scripta manent…
Facebook Comments