Στο δρόμο για την Ελλάδα του 2021. Η ευημερία του ανθρώπου στο επίκεντρο των εξελίξεων
υχνά πυκνά ακούμε πια στους διαλόγους γύρω μας: "Αμάν πια με αυτή τη φοροδιαφυγή . Καιρός να σταματήσει
υχνά πυκνά ακούμε πια στους διαλόγους γύρω μας: "Αμάν πια με αυτή τη φοροδιαφυγή . Καιρός να σταματήσει
Συχνά πυκνά ακούμε πια στους διαλόγους γύρω μας:
“Αμάν πια με αυτή τη φοροδιαφυγή. Καιρός να σταματήσει. Δεν είναι κατάσταση αυτή, πληρώνουν πάντα οι ίδιοι κι οι ίδιοι!”
Στους διαλόγους αυτούς, λίγο ως πολύ συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως μόρφωσης, επαγγέλματος ή εισοδήματος.
Το αίτημα για δίκαιη φορολόγηση είναι οριζόντιο και παγκόσμιο, αλλά ειδικά στην Ελλάδα ακόμα εντονότερο.
Είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση εντάθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και της ιδιάζουσας κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα μας με βασικό παράγοντα μεγέθυνσης, την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αναζητήσει ενόχους για το ξεβόλεμα της.
Ως άνθρωπος των οικονομικών, συχνά αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να ξεχάσουν το βασικότερο όλων.
Ειδικά στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται βασικοί κανόνες της οικονομικής επιστήμης. ενώ τα οικονομικά θεωρούνται ως πολυτέλεια, οι οικονομολόγοι ως golden boys, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν στην πλειονότητα τους στο δυναμικό τους, άτομα που να έχουν γνώσεις οικονομικών ή διοίκησης επιχειρήσεων.
Επίσης, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας, δεν λειτούργησαν ορθά, αλλά και το ίδιο το Κράτος ευθύνεται σημαντικά για την έλλειψη υιοθέτησης βασικών κανόνων management σε αυτό,
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί προφανώς, η ψηφιακή ενιαία αγορά που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κάνει με την δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στους πολίτες, κάτι που επιτυγχάνεται με τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και προπάντων χωρίς αναγκαστικές επιλογές που δημιουργούν φόβο, κάτι που επιδιώκει η Αριστερά μιας και στο ιδεολογικό της πυρήνα, επιθυμεί την απαξίωση της σχέσης μεταξύ πολίτη και πολιτείας, ώστε να ενισχύσει την επίδραση της στην κοινωνία.
Ακόμη πρέπει να θυμόμαστε ότι για να είναι κάποιος φοροφυγάς ή να αποφεύγει το φόρο, πρέπει πρώτα από όλα να υφίσταται φόρος και μάλιστα φόρος τέτοιος που να θεωρηθεί άδικος από αυτούς που τον αποφεύγουν, δηλαδή ο φορολογούμενος να ενοχληθεί από τον τρόπο επιβολής και το φόρο, τόσο ώστε να θελήσει να τον αποφύγει.
Συνεπώς, ο φόρος αυτός θα είναι ένας μη στοχευμένος ή αποτυχημένος, ανάλογα πως θα τον αναγνώσει κάποιος.
Τέτοιοι φόροι είναι ως επί το πλείστον οι έμμεσοι φόροι που ειδικά στην Ελλάδα είναι πολλοί και ποικίλοι, ενώ το βασικότερο ζήτημα που δημιουργούν είναι ένα θολό τοπίο για την αιτία που πληρώνονται από το φορολογούμενο.
Κοινώς, δεν κατανοεί επαρκώς ο πολίτης γιατί πληρώνει το φόρο που του επιβάλλεται.
Αυτό επιλύεται με την θεσμοθέτηση άμεσων αντίτιμων στην παροχή μιας υπηρεσίας, αλλά και την επέκταση του κοινωνικού διχτύου προστασίας, ώστε να μην στερηθεί την υπηρεσία αυτός που δεν μπορεί να την πληρώσει
Ένα τέτοιο μέτρο ήταν η επιβολή εισιτηρίου στα νοσοκομεία με την παράλληλη επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους έχουν δεν έχουν τέτοια χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για να επιτευχθεί.
Το σύστημα αυτό δημιούργησε οφέλη που θα μπορούσαν να μειώσουν την φορολόγηση και να επιτύχουν μείωση των κρατικών δαπανών για το εθνικό σύστημα υγείας, άρα να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους, αυξημένα έσοδα για το κράτος και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Κι όμως, παρότι τα παραδείγματα στη χώρα μας είναι πρόσφατα, συνδέουμε την επιτυχία του συστήματος φορολόγησης της, με τον τρόπο πληρωμής μιας δαπάνης, με αναγκαστικό μάλιστα τρόπο.
Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επιβάλλεται για πρώτη φορά το κτίσιμο του αφορολογήτου με τη χρήση ηλεκτρονικών καρτών.
Κι όμως, το φορολογητέο στην πηγή εισόδημα έχει λιγότερη τάση φοροδιαφυγής.
Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ επιλογή του ηλεκτρονικού χρήματος δεν είναι φιλελεύθερη επιλογή, δεδομένου ότι στερεί την οικονομική ελευθερία από τους πολίτες, ειδικά στην περίπτωση που έστω και κατά τύχη σε κάποια χώρα εκλέγει απολυταρχική κυβέρνηση
Έτσι στο πλαίσιο αυτό γράφω μερικές σκέψεις ως ισοδύναμες επιλογές αυτού του μέτρου ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ:
1) Οι μεγάλες επιχειρήσεις συσκευασμένων προϊόντων που προμηθεύουν τις μικρότερες θα μπορούσαν να προσθέσουν στο κόστος της αξίας του εμπορεύματος, ένα επιβαλλόμενο φόρο ο οποίος θα αποδιδόταν επιτόπου στο κράτος από αυτές.
Facebook Comments