Εύχομαι σε όλους μας ένα φιλελεύθερο και καπιταλιστικό 2017!
Τις μέρες αυτές όλοι μας δεχόμαστε και δίνουμε ευχές σε φίλους, συγγενείς και λοιπά αγαπημένα πρόσωπα
Τις μέρες αυτές όλοι μας δεχόμαστε και δίνουμε ευχές σε φίλους, συγγενείς και λοιπά αγαπημένα πρόσωπα
Τις μέρες αυτές όλοι μας δεχόμαστε και δίνουμε ευχές σε φίλους, συγγενείς και λοιπά αγαπημένα πρόσωπα. Οι περισσότεροι από εμάς ευχόμαστε κυρίως υγεία, δουλειά, πλούτη, ευημερία και ευτυχία.
Όλοι μας τα ευχόμαστε ολόψυχα, αλλά πόσοι από εμάς την στιγμή εκείνη ξέρουμε πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις ευχές μας;
Πόσοι από εμάς αντιλαμβανόμαστε πως το σύνολο των ευχών μας μπορεί να πραγματοποιηθεί αν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι το κατάλληλο;
Πόσοι από εμάς αντιλαμβανόμαστε πως οι ευχές μας αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό της τελευταία εικοσαετία λόγο του φιλελεύθερου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης;
Βάση των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας τα χρόνια της παγκοσμιοποίησης (1990 – Σήμερα) ο καπιταλισμός μείωσε παγκοσμίως τη φτώχεια από 37,1% το 1990, σε 12,7% το 2012 και 9,6% το 2016. Αυτό σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από τη φρίκη της απόλυτης φτώχειας.
Επίσης ο καπιταλισμός μείωσε σε παγκόσμιο επίπεδο την ανισοκατανομή του πλούτου. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 1820 ήταν 1,9 φορές πλουσιότερες από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Το 1960 ήταν 4,1 φορές πλουσιότερες. Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε μέχρι το 1999, ξεπερνώντας το 4,8, και από τότε πέφτει, για να φτάσει το 3,9 το 2010. Φτώχυναν οι Η.Π.Α.; Σαφώς και όχι!
Το 1960, ο συνολικός πλούτος των ΗΠΑ ήταν 11 φορές μεγαλύτερος από εκείνον ολόκληρης της Ασίας. Το 2015 οι ΗΠΑ ήταν 4,8 φορές πιο πλούσιες. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της μετάβασης της Κίνας από τον καταστροφικό κομμουνισμό του Μάο σε έναν, έστω ιδιότυπο, υβριδικό και κρατικό, καπιταλισμό και η φιλελευθεροποίηση των οικονομιών της Ασίας, κυρίως της Ινδίας.
Η παιδική θνησιμότητα επίσης (ηλικίας κάτω των 5 ετών) έχει μειωθεί κατά 75% καθώς και οι εμφύλιοι πόλεμοι, από την δεκαετία του ’80, κατά 50%.
Για την Ελλάδα ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας ( όπως δημοσιεύθηκε σε έρευνα από τον ιδιωτικό οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» με τίτλο «Μια αποδοτικότερη πολιτική για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας») κυμαίνεται για το 2015 στο 15%, δηλαδή 1.647.703 άνθρωποι, όταν το 2011 το ποσοστό ήταν στο 8,9% και το 2009 δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
Τι συμβαίνει λοιπόν στη χώρα μας και βλέπουμε αυτή την ανακολουθία;
Κοιτώντας τον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας, ένας δείκτης που συνυπολογίζει 89 παραμέτρους ανάμεσα τους η πρόσβαση στην περίθαλψη, η πρόσβαση στην παιδεία, το αίσθημα ασφάλειας και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, διαπιστώνουμε εύκολα πως οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο ευημερίας έχουν φιλελεύθερα οικονομικά μοντέλα. Κάτι που εμείς δεν έχουμε.
Στην ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Πρόεδρος Ομπάμα μεταξύ άλλων είπε «… Το πρώτο αφορά το παράδοξο της σύγχρονης, παγκόσμιας οικονομίας. Οι ίδιες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και της ενσωμάτωσης που έχουν αποδώσει τόσο μεγάλη πρόοδο, έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλο πλούτο, έχουν επίσης αποκαλύψει βαθιά ρήγματα (διαχωριστικές γραμμές). Σε όλο τον κόσμο, η ενσωμάτωση και η στενότερη συνεργασία, οι μεγαλύτερες συναλλαγές και εμπόριο, και το διαδίκτυο – όλα έχουν βελτιώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων – έβγαλαν οικογένειες από την ακραία φτώχεια, θεραπεύτηκαν ασθένειες, βοήθησαν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, έδωσαν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ευκαιρία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας.
Έχω πει πολλές φορές στους νέους στις ΗΠΑ, πως αν έπρεπε να διαλέξετε μια στιγμή στην Ιστορία για να γεννηθείτε, και δεν ξέρατε το που, και δεν ξέρατε αν πρόκειται να γεννηθείτε σε μια πλούσια ή φτωχή οικογένεια, σε ποια χώρα θα γεννηθείτε, αν πρόκειται να είστε άνδρας ή γυναίκα, αν είχατε να διαλέξετε τυφλά την στιγμή που θα γεννηθείτε επιλέξτε το τώρα. Γιατί ο κόσμος δεν ήταν ποτέ, συλλογικά, πλουσιότερος, καλύτερα μορφωμένος, υγιέστερος και λιγότερα βίαιος από ότι είναι σήμερα. Είναι δύσκολο να το φανταστούμε, δεδομένων αυτών που βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά είναι αλήθεια. Και σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης της ολοκληρωμένης, παγκόσμιας οικονομίας…».
Η ευχή λοιπόν που πρέπει να δίνουμε όλοι μας είναι να έχουμε ένα φιλελεύθερο και καπιταλιστικό 2017! Καλή χρονιά!
Facebook Comments