Έτοιμοι  να ταξιδέψετε για τις χειμερινές/γιορτινές σας διακοπές; Θα πάρετε και τα παιδιά σας μαζί βέβαια!  Ας δούμε λοιπόν και τις αντίστοιχες συμβουλές απ’ τον Παιδίατρο: (συμφωνεί και ο Αι Βασίλης!)

-Πριν ξεκινήσουμε για  τις προγραμματισμένες μας διακοπές πρέπει να είμαστε υγιείς! Αν έχουμε παιδιά με πυρετό ή οξεία φάση νόσου, λοίμωξης κτλ:  καλό είναι να αναβάλλουμε αν είναι δυνατό την ημερομηνία αναχώρησης.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε  έχει να κάνει με το που ταξιδεύουμε

Ταξιδεύουμε στο:

– εσωτερικό της χώρας, εντός Ελλάδας και  που: ορεινό μέρος, νησί , πόλη, επαρχία;  Έχει νοσοκομείο εκεί κοντά; Κέντρο Υγείας, πως είναι το οδικό δίκτυο, η  πρόσβαση κτλ… Ανιχνεύουμε ίσως τα  τηλέφωνα πρώτης ανάγκης  πριν ξεκινήσουμε και τα καταχωρούμε στην ατζέντα μας.

εξωτερικό:  σε προσιτή χώρα, πχ χώρα Ευρωπαϊκή , χωρίς  ιδιαίτερη επιδημιολογική κατάσταση και προβλήματα;

Σε μακρινές και ιδιαίτερες από πλευράς νοσηρότητας  χώρες πρέπει να μιλήσουμε με ειδικές υπηρεσίες  υγείας ,όπως το τμήμα Δημόσιας Υγείας,  ή τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής  που μας πληροφορούν σχετικά με την προετοιμασία ακόμη και για σχετικούς εμβολιασμούς!

-Επίσης στο εξωτερικό, στις χώρες της ΕΕ ισχύει η εθνική ασφαλιστική μας κάλυψη, αλλά χρειάζεται να έχουμε τη σχετική διεθνή κάρτα Υγείας που προμηθευόμαστε από την αντίστοιχη υπηρεσία του ασφαλιστικού μας φορέα, εδώ στην Ελλάδα. Τις διαδικασίες αυτές τις έχουμε έγκαιρα διεκπεραιώσει.

ΚΙΤ αναγκαίων φαρμάκων: (αναφερόμαστε κυρίως στις ανάγκες των χειμερινών εκδρομών) για Παιδιά. Πρέπει να περιέχει:

-αντιπυρετικά/παυσίπονα

-αμπούλες φυσιολογικού ορού, κάποιες γάζες, θερμόμετρο

-ένα αντισταμινικό σιρόπι(αλλεργικές αντιδράσεις)

-μια τοπική κρέμα αντιφλεγμονώδη ή με συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό.

-ένα οφθαλμικό κολλύριο

– ένα σκεύασμα με ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές ειδικά στις αλλαγές κλιματικών συνθηκών, με διαφορά θερμοκρασίας, που συνοδεύονται και με αεροπορικά ταξίδια)

– σκεύασμα ηλεκτρολυτών για την περίπτωση γαστρεντερίτιδας

-αντισηπτικά και είδη περιποίησης τραύματος, (τραυμαπλαστ, τοπικά αντισηπτικά, κτλ)

-κάποιο σιρόπι για τη ναυτία

– ελαστικούς επιδέσμους με την προϋπόθεση όμως ότι τους χρησιμοποιούμε εφ όσον κάποιος μας έχει δείξει, γιατί αφορούν κακώσεις όπως διαστρέμματα των αρθρώσεων μας που κατά κανόνα είναι καλό να τα εκτιμά πρώτα κάποιος ειδικός!

– φάρμακα όπως αντιβιοτικά δεν χρειάζεται να έχουμε μαζί μας γιατί, στην περίπτωση που χρειάζονται,  πρέπει πρώτα να έχει εξεταστεί το παιδί από γιατρό.  Μας βγάζει έτσι από τον πειρασμό να αυτενεργήσουμε!

Για την περίπτωση που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό αεροπορικώς, συνήθως χρειάζεται να έχουμε μαζί μας και μια ιατρική συνταγή που να συνοδεύει τα φάρμακα  και είναι σε υγρή ή κρεμώδη μορφή, ειδικά αν αυτά  βρίσκονται στις χειραποσκευές και είναι συγκεκριμένου όγκου(<100ml) γιατί αλλιώς κατάσχονται!

Ο γιατρός μας θα μας έχει εξηγήσει τις δοσολογίες και τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων που έχουμε μαζί μας.

Παιδιά με χρόνια νοσήματα ή ιδιαίτερα ευάλωτους οργανισμούς ,θα πρέπει να έχουν μαζί τους ότι ιδιαίτερο φάρμακο χρειάζεται πχ εισπνεόμενα φάρμακα σε συνεννόηση με τον Παιδίατρο τους!

Βρέφη κάτω του ενός έτους και ειδικότερα κάτω των 6 μηνών, αν υπάρχει εναλλακτική λύση, καλό είναι να μην συμμετέχουν σε πολυήμερα ταξίδια αναψυχής την χειμερινή περίοδο, ειδικά αν περιλαμβάνουν πολύωρα ταξίδια με πλοία και αεροπλάνα!

Καλές Διακοπές! Καλές Γιορτές! 

Facebook Comments