Φορολογικά “κόλπα” αλλά όχι για Έλληνες…
Στην Ελλάδα το θέμα της φορολογίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο
Στην Ελλάδα το θέμα της φορολογίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο
Στην Ελλάδα το θέμα της φορολογίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η φορολογία στην Ελλάδα είναι ένα θέμα στο οποίο κανένας όλα αυτά τα χρόνια δεν πρότεινε κάτι πραγματικά δίκαιο και παραγωγικό και φυσικά κανένας δεν προσέφερε και κάποια σταθερότητα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή με τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μας στοιχεία να είναι τεράστιες.
Ωστόσο, υπάρχουν χώρες στις οποίες η φορολογία έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά το ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο, ευθύνεται περισσότερο για τις θετικές του επιπτώσεις παρά για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων στρεβλώσεων.
Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει ένας Αμερικανός πολίτης για να κερδίσει “εκπτώσεις” από τους φορολογικούς του συντελεστές.
1. Μείωση φορολογίας μέσω χρηματιστηριακών ζημιών
Αν ένας πολίτης έχει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές οι οποίες καταγράφουν απώλειες, μπορεί να τις πουλήσει προκειμένου να μειώσει τη φορολογία του. Αυτό συμβαίνει γιατί αν δεν καταγραφούν οι ζημιές, καταχωρούνται ως λογιστικές και ο φορολογούμενος καταβάλλει φορολογία για όλο το ποσό που έχει επενδύσει. Ωστόσο, αν στη συνέχεια ο επενδυτής/φορολογούμενος επανέλθει και αγοράσει εκ νέου τη μετοχή, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, καθώς αυτό δεν είναι επιτρεπτό για τις φορολογικές Αρχές.
2. Επιστροφές κεφαλαίου
Πολλά ETFs και Αμοιβαία Κεφάλαια, “κλειδώνουν” κέρδη λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς για να μπορούν είτε να επιστρέψουν κέρδη στους πελάτες είτε να έχουν ρευστότητα για πιθανές ρευστοποιήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο φορολογείται. Επομένως, κάποιος θα πρέπει να ρευστοποιήσει πριν υπάρξει η διαδικασία της επιστροφής κεφαλαίου.
3. Μερίσματα
Ισχύει το ίδιο με παραπάνω. Ο επενδυτής θα πρέπει να σταθμίσει σωστά, το κόστος της φορολογίας όχι μόνο του μερίσματος αλλά και των πιθανών κεφαλαιακών κερδών. Οπότε, να καταγράφει ήδη κέρδη, καλό θα είναι να σκεφτεί να πουλήσει.
4. Βάλτε χρήματα στο συνταξιοδοτικό σας
Αν κάποιος τοποθετήσει χρήματα στο συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, γλιτώνει το ποσό της καταβολής από φορολογία. Αν και αυτό έχει περιορισμούς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, για το 2016 υπήρχε ένα ανώτατο όριο καταβολής ύψους $18.000 και πέρα από αυτό υπάρχει φορολόγηση.
5. Κάντε φιλανθρωπίες
Εδώ κρύβεται το μεγάλο μυστικό των δωρεών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων. Εφόσον κάποιος προσφέρει για φιλανθρωπικό σκοπό μετοχές ή και ομόλογα, ολόκληρη η αξία δεν υπόκειται σε φορολογία.
Facebook Comments