Η πόλη των Δελφών διάσημη από την αρχαιότητα για το ξακουστό μαντείο της που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, στο επιβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Τι να δείτε:

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.  Προσελκύει πάνω από 750.000 επισκέπτες το χρόνο από κάθε γωνιά του κόσμου, γεγονός που το καθιστά δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη. Θα γνωρίσετε το πιο ξακουστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου και θα θαυμάσετε μια πλούσια συλλογή αγαλμάτων και γλυπτών, όπως την Σφίγγα των Ναξίων και το άγαλμα του Ηνίοχου.
  • Το Αρχαίο Γυμνάσιο Δελφών. Στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, μεταξύ της Κασταλίας Κρήνης και του τεμένους της Αθηνάς Προναίας, συναντώνται τα ερείπια του γυμνασίου των Δελφών. Ήταν χώρος προπόνησης, διέθετε παλαίστρα και λουτρά και θεωρείται από τους πληρέστερους της αρχαιότητας. Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε τον 4ο αι. π.Χ. ενώ χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.Κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου το γυμνάσιο μετατράπηκε σε χώρο όπου οι πολίτες ανέπτυσσαν την πνευματική τους καλλιέργεια, και φιλόσοφοι, ποιητές, σοφιστές και ρήτορες έδιναν διαλέξεις. Με το πέρασμα των αιώνων τη θέση του πήρε βυζαντινό μοναστήρι. Εικάζεται ότι ο λόρδος Βύρων είχε χαράξει το όνομά του σε κίονα του μοναστηριού κατά την επίσκεψή του τον 19ο αιώνα.
  • Την Κασταλία Πηγή.  Αποτελούσε την ιερή πηγή του μαντείου, όπου γινόταν ο εξαγνισμός της Πυθίας και των ιερέων του Απόλλωνα. Στα νερά υποχρεωτικά πλένονταν και οι θεοπρόπες, αυτοί που έρχονταν στο Μαντείο για να ζητήσουν χρησμό. Η Κρήνη που περιέγραψε ο Παυσανίας, από τα «Φωκικά» του οποίου έχουμε σήμερα την πληρέστερη περιγραφή της περιοχής κατά την αρχαιότητα, είναι έργο του 1ου αι. πΧ. Και η νεότερη κρήνη της Κασταλίας διασώζεται σε σημαντικό βαθμό.
  • Το ναό της Αθηνάς Προναίας. Από τον ναό της Αθηνάς διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό η περίφημη θόλος. Στο σημείο είναι εμφανής η θέση της και ο χώρος που καταλάμβανε, ενώ τμήματα που διασώθηκαν μπορείτε να θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Διακρίνονται ερείπια των τριών ναών της Αθηνάς αλλά και οι βωμοί που υπήρχαν μέσα στο ιερό.
  • Το τέμενος του Απόλλωνα που κυριαρχεί στο Δελφικό τοπίο. Το σημαντικότερο κτήριο του Μαντείου, αφού εδώ κορυφωνόταν η λατρεία του θεού. Εδώ υπάρχει πλήθος θεμελίων και ερειπίων των Θησαυρών των Πόλεων: πρόκειται για ναΐσκους που έχτιζε κάθε πόλη για να στεγάσει τα αναθήματά της προς το Μαντείο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την εκπλήρωση των χρησμών. Κάθε τέτοιος ναΐσκος βέβαια, αντικατόπτριζε και την δύναμη και τον πλούτο της πόλης που τον κατασκεύαζε. Τα ερείπια του ναού που συναντάμε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο χρονολογούνται από το 330 π.Χ. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα κτίσματος δωρικού ρυθμού, με 6 κίονες στις στενές πλευρές και 15 στις μακρές, ενώ για το εσωτερικό του ναού τα στοιχεία που σώζονται είναι ελάχιστα.
  • Την Ιερά Οδό. Ο δρόμος που ξεκινούσε από την είσοδο του τεμένους του Απόλλωνα και κατέληγε στο βωμό των Χίων και το ναό, είναι γνωστός ως η Ιερά Οδός των Δελφών. Είναι ο δρόμος που ακολουθούσαν κάθε φορά που επισκέπτονταν τους Δελφούς οι θεοπρόποι (εκείνοι που απευθύνονταν στο μαντείο για να ζητήσουν κάποιο χρησμό), έτσι ώστε να πάρουν προτεραιότητα για τη μαντεία της Πυθίας. Για να γίνει, αυτό, ωστόσο έπρεπε πρώτα να προβούν σε κάποια θυσία στο βωμό, που εντοπιζόταν στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού. Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνταν οι πολίτες των πόλης και κάποιοι ιδιώτες, όπως Κορίνθιοι, Νάξιοι και Θηβαίοι.

  • Το Αρχαίο Στάδιο Δελφών και το Αρχαίο Θέατρο. Από τα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα του είδους, το αρχαίο στάδιο Δελφών εντοπίζεται στο ψηλότερο σημείο πάνω από το ιερό του Απόλλωνα στο οποίο αιώνες πριν πλήθος θεατών παρακολουθούσε αθλητικά αγωνίσματα. Το αρχαίο θέατρο των Δελφών. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα θέατρα της αρχαιότητας για το οποίο υπάρχουν ακριβή στοιχεία τόσο για τη χρονολογία δημιουργίας του, όσο και για τις μορφές και τη χρήση που είχε κατά το πέρασμα των αιώνων. Εδώ κατά την αρχαιότητα διεξάγονταν οι αγώνες ενόργανης μουσικής και φωνητικής, στο πλαίσιο των Πυθίων και διάφορων άλλων θρησκευτικών εορτών.

Καθημερινά: 08.00-15.00 (τελευταία είσοδος στις 14.40)
Τιμές: 6 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο), Ενιαίο Εισιτήριο (Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών): 9 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)

  • Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 3 μίνι πίστες αρχαρίων, 10 μονοπάτια και για τους αρκετά καλούς σκιέρ 12 «μαύρες» διαδρομές με πολύ χιόνι. Είναι οργανωμένο με σχολές ski και snowboard. Εάν δεν έχετε εξοπλισμό μπορείτε να νοικιάσετε από τα ειδικά καταστήματα. Όσοι δεν είστε του αθλήματος μπορείτε να απολαύσετε μια ζεστή σοκολάτα στις 2 καφετέριες- chalet που υπάρχουν ή να φάτε στο εστιατόριο, αγναντεύοντας τη θέα. Extra info: υπάρχει χώρος φύλαξης με παιδική χαρά για τα παιδιά.

Διαμονή


Amalia Hotel Boutique. Θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα στα πράσινα έλατα και στο βάθος το Γαλαξίδι. Διαθέτει μοντέρνα μεγάλα δωμάτια και ένα ζεστό lounge με τζάκι που έχει θέα στους Δελφούς. Καθημερινά σερβίρεται πλούσιος μπουφές αμερικάνικου πρωινού. Απέχει λίγα μόλις λεπτά από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών, το ναό του Απόλλωνα και την Κασταλία Πηγή. (τηλ.22650 82101/ www.amaliahoteldelphi.gr)

Kastalia Hotel Boutique. Βρίσκεται στο γραφικό χωρίο των Δελφών και διαθέτει μοντέρνα ανακαινισμένα δωμάτια με θέα στον κόλπο της Ιτέας. Το εστιατόριο προσφέρει ιδιαίτερες γεύσεις και πρωινό με ντόπια προϊόντα. Άμεση εξυπηρέτηση από το προσωπικό για οτιδήποτε χρειαστείτε. (τηλ.22650 82205/ www.kastaliahotel.gr)

Απέχει δυόμισι ώρες από την Αθήνα και βρίσκεται κοντά σε δημοφιλείς προορισμούς του Σαββατοκύριακου, όπως τον Παρνασσό και το Γαλαξίδι.

Facebook Comments