Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη εβδομάδα της προεδρικής του θητείας, με τελευταία κλιμάκωση το διάταγμα προσωρινής απαγόρευσης εισόδου προσφύγων αλλά και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Κλίμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Βοστώνη, καταγράφει και η αμερικανίδα εκδότρια και δημοσιογράφος Μελίντα Κρέιν. Όπως λέει στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, αντιδρούν και άνθρωποι που δεν πλήττονται άμεσα από το επίμαχο διάταγμα, ενώ η ίδια παρατηρεί σε φίλους και γνωστούς της μαχητικές διαθέσεις για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας.

Ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να σχηματίζουν την εντύπωση ότι ο πολιτικός τους ηγέτης τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, σημειώνει η Μελίντα Κρέιν, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «όλες οι ενέργειες είναι σκηνοθετημένες ώστε να εμφανιστεί ο Τραμπ σαν άνθρωπος της δράσης, προστάτης των Αμερικανών. Ωστόσο οι ενέργειες αυτές έχουν ελάχιστο περιεχόμενο. Τα προεδρικά διατάγματα, για παράδειγμα, δεν συντάσσονται από νομικούς στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά προφανώς από τον κύκλο συμβούλων του Τραμπ και με τρόπο τόσο ασαφή ώστε να προκαλείται τέτοιο χάος».

Κογκρέσο και Ρεπουμπλικάνοι ως ανάχωμα;

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος προειδοποιεί για την καταστροφική επίδραση των ενεργειών του νέου προέδρου, σχολιάζοντας ότι θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πολιτική του Τραμπ διαμορφώνεται με όρους ριάλιτι σόου, στα οποία άλλωστε είχε πρωταγωνιστήσει επί σειρά ετών ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, εκτιμά η Μελίντα Κρέιν και εξηγεί:

«Αυτά που ίσως λειτούργησαν στον προεκλογικό αγώνα δεν είναι βεβαίως καθόλου αποτελεσματικά και παραγωγικά για αυτόν τώρα που είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Και ως εκ τούτου, θεωρώ ότι μπορεί κανείς μόνο τα καταδικάσει και να ελπίζει ότι το Κογκρέσο και κυρίως το ίδιο του το κόμμα θα τον συγκρατήσουν».

Facebook Comments