Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στα τέλη Ιουνίου οι αιτήσεις για Μεταβλητού Επιτοκίου Ενυπόθηκα δάνεια (Adjustable-rate Mortgage loans – ARM) έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, τη χρονιά που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Σημειωτέον ότι ήταν κυρίως οι επισφάλειες σε ARM των οποίων έληγε η περίοδος σταθερού επιτοκίου (συνήθως 5, 7 ή 10 χρόνια) που πυροδότησε την οικονομική κρίση το 2008.

Η ανάκτηση της δυναμικής των ARM, μετά την σχεδόν πλήρη εξαφάνισή τους το 2010 είναι αποτέλεσμα τόσο της πρόσφατης αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά τις ενδείξεις ότι η Fed σύντομα θα αρχίσει τον σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, όσο και τις ανοδικής πορείας της τιμής των ακινήτων.

Όσο η κλίση της καμπύλης των επιτοκίων μεγαλώνει και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερο και το κίνητρο να πάρει κάποιος ARM αντί δανείου σταθερού επιτοκίου, αναλαμβάνοντας τον επιτοκιακό κίνδυνο όταν θα έρθει η ώρα αναπροσαρμογής του επιτοκίου, οπότε επίσης αναμένει ότι θα έχουν αυξηθεί και οι τιμές των ακινήτων. Η υψηλή συσχέτιση μεταξύ της κλίσης της καμπύλης επιτοκίων και του μεριδίου των ARM έχει επιβεβαιωθεί εμπειρικά από σχετικά πρόσφατη μελέτη της Federal Reserve Bank of New York.

Βέβαια, ακόμα και με την επιστροφή στα επίπεδα του 2008 απέχουμε πολύ από την κορυφή του 2005, όπου σχεδόν τα μισά νέα ενυπόθηκα δάνεια ήταν ARM, έναντι περίπου 10% σήμερα. Επίσης, σήμερα ο μέσος δανειολήπτης ARM έχει μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από τον μέσο δανειολήπτη ενυπόθηκου δανείου σταθερού επιτοκίου, ενώ οι όροι χορηγήσεως δανείων έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικότατα από την πριν το 2008 περίοδο.

Κατά τη γνώμη μας η τάση αυτή είναι αναμενόμενη, θα ενισχυθεί μάλιστα όσο μεγαλώνει η κλίση της καμπύλης επιτοκίων, αλλά δεν πρόκειται να έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες. Όταν ο αυξημένος αριθμός ARM θα φτάσει στην ημερομηνία αναπροσαρμογής επιτοκίου, θα έχουν περάσει και τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Facebook Comments