Επίθεση στον δικαστή που ανέστειλε το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα αλλά και στο ανεξάρτητο δικαστικό σώμα γενικότερα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις δικαστικές ήττες που υπέστη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε απίστευτο ότι «ένας δικαστής θα έθετε τη χώρα σε τέτοιο κίνδυνο». Τόνισε πως εάν συμβεί κάτι κακό ενόσω το διάταγμα παραμένει ανενεργό τότε ο λαός θα πρέπει να κατηγορήσει τον συγκεκριμένο δικαστή και ολόκληρο το «σύστημα των δικαστηρίων».

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας προσέθεσε αιχμηρά πως «τα δικαστήρια κάνουν τη δουλειά πολύ δύσκολη», προσθέτοντας πως έχει ζητήσει από το υπουργείο Εγχώριας Ασφάλειας να ελέγχει «πολύ προσεκτικά» όσους εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.


 

 

 

 

 

 

 

 

Η άτυπη αντιπαράθεση του Λευκού Οίκου με το δικαστικό σώμα άρχισε την Παρασκευή, όταν ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ «πάγωσε» σε ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών την εφαρμογή δύο καίριων σημείων της επίμαχης εκτελεστικής εντολής του προέδρου: την απαγόρευση εισόδου σε όλους τους πρόσφυγες για 120 ημέρες και την απαγόρευση εισόδου στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών για 90 ημέρες.


Ο κ. Τραμπ απάντησε οργισμένα, χαρακτηρίζοντας τον κ. Ρόμπαρτ «αποκαλούμενο δικαστή» και την απόφαση «γελοία» ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε έφεση, ζητώντας μάλιστα την άμεση αναίρεση της αναστολής.

Παρά ταύτα, το πρωί της Κυριακής η κυβέρνηση Τραμπ εισέπραξε και δεύτερο «όχι», καθώς το 9ο τριμελές εφετείου απέρριψε το αίτημα για άμεση αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης και έδωσε και στις δύο πλευρές περιθώριο έως τη Δευτέρα για να καταθέσουν πληρέστερα επιχειρήματα και να συνεχιστεί η εξέταση της έφεσης.

Η υπόθεση δεν αποκλείεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παρά τα παράπονα πάντως, η κυβέρνηση έως τώρα συμμορφώνεται με την σε βάρος της δικαστική απόφαση, επιτρέποντας εκ νέου την είσοδο στους πρόσφυγες και σε πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης, της Λιβύης, της Σομαλίας και του Σουδάν εφόσον έχουν την κατάλληλη βίζα.

Χιλιάδες άνθρωποι που με το διάταγμα δεν θα μπορούσαν να μπουν στις ΗΠΑ έχουν επισπεύσει με κάθε τρόπο το ταξίδι τους ώστε να προλάβουν τυχόν δικαστική νίκης της πλευράς Τραμπ.

Facebook Comments