Σε ακραία επίπεδα, η επενδυτική συμπεριφορά έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα μοτίβα, τα οποία εφόσον κάποιος καταφέρει να τα εντοπίσει, μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Ακραία επίπεδα στις αγορές είναι αυτά τα οποία συνήθως, αποτελούν και σημεία αντιστροφής για τις αγορές. Άρα επίπεδα πανικού και επίπεδα ευφορίας. Ωστόσο, κατά κανόνα, οι αντιστροφές διαφέρουν ως προς την έκτασή τους και σε αυτό χρήσιμη παράμετρος είναι η γενικότερη τάση. Και αυτό γιατί καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι αγορές στο μεγαλύτερο μέρος τους, βρίσκονται σε ανοδική τάση και όχι σε καθοδική.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επενδυτικής συμπεριφοράς όταν υπάρχει παρατεταμένη άνοδος, είναι τα υψηλά επίπεδα επενδυτικής αισιοδοξίας, η ανυπαρξία του φόβου για τα χειρότερα, η πιέσεις στο VIX ο οποίος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η αύξηση των τοποθετήσεων στις αγορές που συνεπάγεται μείωση του margin και ο χαμηλός όγκος δραστηριότητας. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν και τώρα στη Wall Street.

Ο όγκος συναλλαγών έχει μερικές πολύ σημαντικές προγνωστικές ικανότητας και το παρακάτω γράφημα είναι ξεκάθαρο για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά σε μια διορθωτική κίνηση μπορεί να βρισκόμαστε.

10 02 17 qqq

 

Facebook Comments