Υπάρχει θέμα με το ΔΝΤ;
Υπάρχει θέμα με το ΔΝΤ;
Πιο συγκεκριμένα, ο Πάολο Νογκείρα Μπατίστα της Βραζιλίας, ένας εκ των 24 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν στήριξε το τελευταίο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Υποστήριξε πως στην έκθεσή του το ΔΝΤ απέκρυψε τους κινδύνους που υπάρχουν να μην κατορθώσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια προς το Ταμείο αν το πρόγραμμα βγει εκτός τροχιάς.
Ο Μπατίστα -που απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση του πακέτου για την Ελλάδα των 1,8 δισ. ευρώ- εκπροσωπεί ένα μπλοκ 11 χωρών κυρίως της Λατινικής και της Κεντρικής Αμερικής, παρότι ανέφερε πως η αποχή του αντικατοπτρίζει την προσωπική του θέση.
Είπε ότι τα μέτρα λιτότητας που προέρχονται από τους όρους διάσωσης ήταν “ μη ικανοποιητικά σε όλους σχεδόν τους τομείς ” και οι παραδοχές γύρω από την ανάπτυξη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους “εξακολουθούν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.”
Πολλοί δεν θα δώσουν την απαιτούμενη σημασία στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο θέμα “σήκωσε” και πάλι συζητήσεις εντός Ευρωζώνης δείχνοντας το Βερολίνο. Στην ουσία το συγκεκριμένο θέμα “ανέβηκε” από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο ανακοίνωσε στην έκθεση 195 σελίδων πως υπάρχει τρύπα 11 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και πρότεινε “ελάφρυνση” από πλευράς Ευρώπης της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ.
Όλο αυτό θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε ένα κυκεώνα συζητήσεων με αιχμή την Α. Μέρκελ, καθώς γνωρίζουμε ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας έχει περάσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Θυμίζουμε ότι η Γερμανία έχει αρνηθεί σε όλους τους τόμους ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους εντάσεις πριν τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτ. 2013). Άλλωστε και ο κ. Σόιμπλε τόνισε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας πως: “Η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει αυτές τις συζητήσεις”, δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα των Γερμανών.
Για την ώρα, λοιπόν, και με βάση τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του ΔΝΤ, όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ μεγάλους κινδύνους από το κενό χρηματοδότησης που υπάρχει, στην περίπτωση που οι Γερμανοί επιμείνουν στον ίδιο τόνο.
Facebook Comments