Κανένα νέο μέτρο; Δε Νομίζω κ. Τσίπρα
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Οι θεσμοί έχουν κάνει ήδη παραχωρήσεις προς την Ελλάδα
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Οι θεσμοί έχουν κάνει ήδη παραχωρήσεις προς την Ελλάδα
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Οι θεσμοί έχουν κάνει ήδη παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Και η πιο σημαντική είναι αυτή του ΔΝΤ. Είπε ναι στο 3,5% στα πλεονάσματα, με την προϋπόθεση την υπόσχεση-δέσμευση – και όχι την εφαρμογή, νέων μέτρων τα οποία θα φέρουν το πλεόνασμα σε αυτά τα επίπεδα. Το μπαλάκι είναι πλέον ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας. Γιατί αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι κι η απόλυτη προϋπόθεση για τις χώρες του Eurogroup και κυρίως τη Γερμανία αλλά και την Ολλανδία.
Όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση επιτίθεται στους «κακούς» θεσμούς, η ουσία είναι πως από τον περασμένο Μάιο έχει συμφωνηθεί το 3,5% για τα πλεονάσματα, και η ίδια το υπέγραψε, μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων. Σε αυτό εμμένουν και οι θεσμοί αυτή τη στιγμή. Στην τήρηση αυτής της συμφωνίας. Την οποία η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και μετά από τις επικίνδυνες καθυστερήσεις τόσων μηνών που έχουν φέρει στην επιφάνεια και πάλι τα σενάρια για Grexit, αρνείται να τηρήσει αφού προσπαθεί να φέρει «κάτι» από τις διαπραγματεύσεις το οποίο θα μπορούσε να το πουλήσει ως μικρή – έστω- νίκη. Όμως αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν ήδη κάνει πίσω, δεν προβλέπεται να κάνουν άλλο βήμα μέχρι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να συνετιστεί.
Αυτό λοιπόν είναι το θέμα. Δεν είναι ότι ξαφνικά αποφάσισαν να μας επιβάλλουν νέα μέτρα. Απλά θέλουν η κυβέρνηση να τηρήσει αυτά που υπέγραψε και να σταματήσει δήθεν να ζητά να εφαρμόσει λιγότερα – όπως πχ. χαμηλότερα πλεονάσματα – γιατί το μόνο που έχει καταφέρει τόσο καιρό είναι να καθυστερεί το… αναπόφευκτο, το οποίο η ίδια έχει υπογράψει.
Ας πάψουν λοιπόν τους παλικαρισμούς περί «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα» και τις φωνές περί της απαράδεκτης προ-νομοθέτησης μέτρων, αφού οι ίδιοι έχουν επίσης υπογράψει και στη σύσταση του κόφτη. Ο κόφτης είναι αυτό ακριβώς. Ότι όταν δεν πιάνονται οι στόχοι, τότε θα εφαρμόζονται νέα μέτρα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να φέρνουν τα πράγματα όλο και πιο κοντά στα άκρα, και στο καλοκαίρι του 2015.
Ήδη με μπαράζ αναλύσεών τους οι διεθνείς τράπεζες τονίζουν πως οι δανειστές δεν βρίσκονται σε κάποια πίεση για να κάνουν κι άλλες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Παράλληλα προειδοποιούν πως η ελληνική κυβέρνηση τείνει να κινείται και πάλι στα βήματα του πρώτου εξαμήνου του 2015 και να κινδυνεύει τα τραβήξει τα πράγματα μέχρι το παρά 5, μέχρι δηλαδή τον Ιούλιο που θα χρειαστεί χρήματα για να αποπληρώσει τα δάνεια. Με την ελπίδα μίας καλύτερης συμφωνίας, αλλά και με τον κίνδυνο μίας πολύ χειρότερης, όπως συνέβη άλλωστε και τον Αύγουστο του 2015.
Η BofA Merrill Lynch λοιπόν προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι η β αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα.
Η Morgan Stanley σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο θα παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης. Αφού η χρηματοδοτική πίεση μοιάζει ακόμα μακριά, η MS δεν αναμένει ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο άμεσο μέλλον. «H λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανή αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Και πλέον οι Ευρωπαίοι το δηλώνουν με απόλυτη σαφήνεια. Χωρίς το ΔΝΤ και τη χρηματοδοτική του συμβολή, δεν υπάρχει πρόγραμμα. Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε για πρώτη φορά πως η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, αν το Ταμείο φύγει από το πρόγραμμα. Και όπως είπαμε το ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει στην πρόταση των θεσμών.
Και ο Μοσκοβισί το είπε ξεκάθαρα χθες: Θέλουμε το ΔΝΤ να είναι μαζί μας, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα”, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι πρέπει να έχει και τη συμμετοχή του Ταμείου, αλλιώς δεν.. υπάρχει συμφωνία.
Η Γερμανία και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχουν διαμηνύσει επίσης εδώ και καιρό: Η περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.
Και ο Ρέγκλινγκ του ESM ήταν επίσης ξεκάθαρος: Η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Λύση χωρίς το ΔΝΤ και τα λεφτά του μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν πρόκειται να υπάρξει. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να ψάχνει νέο… αφήγημα, γιατί δε θα βρει..
Facebook Comments