Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα διάσωσης και ότι η οικονομία βελτιώνεται σημαντικά, επισημαίνει η Citigroup.

Η Citi αναφέρεται και στις δηλώσεις Dombrovskis ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και ότι η Ελλάδα θα καλύψει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος (3,5% του ΑΕΠ), ενώ πρόσθεσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί και ότι η τρέχουσα απόσταση με το ΔΝΤ είναι επιλύσιμη. Ο Steffen Seibert, ο εκπρόσωπος της Merkel, τόνισε ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ενώ ο Moscovici θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να υπάρξει deal γύρω από την αξιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να βρεθεί μια πολιτική λύση για την αξιολόγηση στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, την στιγμή που η Fitch εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, διατηρώντας την πρόσβαση της Ελλάδας στην επίσημη χρηματοδότηση.

Όπως σχολιάζει η Citi, όπως και στα προηγούμενα “επεισόδια” γύρω από το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών του ΔΝΤ-ΕΕ για τους ελληνικούς στόχους του προγράμματος διάσωσης και η ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραμένουν το κύριο εμπόδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι και αυτό το νέο επεισόδιο θα έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με τα προηγούμενα, δηλαδή το ΔΝΤ να παραμείνει με εποπτικό ρόλο και αυτό θα είναι επαρκές για τους πιστωτές της ΕΕ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα. Όμως, η έλλειψη επικείμενης αποπληρωμής του χρέους μειώνει σημαντικά την πίεση από όλες τις πλευρές να συμβιβαστούν στο εγγύς μέλλον. Όπως σημειώνει η πίεση για την Ελλάδα θα έλθει τον Ιούλιο με την υποχρέωση αποπληρωμής 7 δισ. ευρώ.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments