Καμία ανάμειξη δεν θα ανεχθεί η Γαλλία στις προεδρικές της εκλογές, είτε αυτή προέρχεται από τη Ρωσία ή από άλλο κράτος, με το Παρίσι να δεσμεύεται ότι θα ανταποδώσει, εφόσον γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης.

Η δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό ακολούθησε καταγγελία του επικεφαλής των δημοσκοπήσεων, του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου έγινε στόχος «ψευδο-ειδήσεων», που προβλήθηκαν από ρωσικά ΜΜΕ, καθώς και ηλεκτρονικών επιθέσεων εναντίον των δικτύων υπολογιστών του. Τους ισχυρισμούς του κόμματος «Εμπρός!» του Μακρόν απέρριψε την Τρίτη το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντάς τους ανυπόστατους. Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη αξιωματούχων υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την εκπόνηση «μέτρων παρακολούθησης και θωράκισης» των εκλογικών μηχανισμών.

Δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου φέρνει χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway τον φιλελεύθερο υποψήφιο του κόμματος «Εμπρός!» Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον πρώτο γύρο η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να λάβει 27% και ο Μακρόν 21%, ενώ στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν θα επικρατήσει της ακροδεξιάς υποψηφίου με 62%, έναντι 38% για την κ. Λεπέν.

Την ίδια ώρα, εν αναμονή της απόφασης της γαλλικής δικαιοσύνης εάν θα ασκήσει –ή όχι– δίωξη κατά του υποψηφίου των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν, για πλασματικές προσλήψεις συγγενών του ως κοινοβουλευτικών βοηθών, βρισκόταν το «γκωλικό» στρατόπεδο. Την ώρα που ο Φρανσουά Φιγιόν συνέχιζε τις περιοδείες του στη γαλλική επαρχία, επισκεπτόμενος χθες την πόλη Κομπιέν, «αντάρτες» βουλευτές των Ρεπουμπλικανών εξέφραζαν την πρόθεσή τους να συνεχίζουν να αμφισβητούν τον υποψήφιο.

Ο Φιγιόν συναντήθηκε την Τρίτη με την ηγεσία του «αντάρτικου», από τους οποίους ζήτησε πίστωση χρόνου δύο εβδομάδων, αναμένοντας την απόφαση της εισαγγελίας, με τον υποψήφιο να προεξοφλεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

«Παρακολούθησα χθες μία ακόμη τελετή αβροφροσύνης γύρω από τον Φιγιόν. Ουδείς θέλει να του μιλήσει ειλικρινά. Βρισκόμαστε εν μέσω χορού υποκρισίας. Ο Φιγιόν μας λέει ότι δεν υπάρχει “σχέδιο Β”. Εμείς, όμως, διαφωνούμε και του υπενθυμίζουμε ότι ίσως η ώρα είναι κατάλληλη για άλμα των γενεών. Οι εναλλακτικοί υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς αφθονούν: Ο Φρανσουά Μπαρουέν, ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο Λοράν Βοκιέζ και η Βαλερί Πεκρές δεν είναι παρά μερικά ονόματα», είπε ο άτυπος ηγέτης των ανταρτών, Ζορζ Φενέκ.

Facebook Comments