Όσκαρ μπουρδολογίας, αερολογίας και ασχετοσύνης
Με τη βούλα Βερολίνου-ΔΝΤ ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος πάει για μετά το 2018
Με τη βούλα Βερολίνου-ΔΝΤ ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος πάει για μετά το 2018
Αφού οι θεωρίες της ελληνικής κυβέρνησης περί διαφωνιών μεταξύ των δανειστών, καταρρίφτηκαν μετά και το ραντεβού Λαγκάρντ Μέρκελ, στο οποίο οι δύο σιδηρές κυρίες όχι απλά δεν έπαιξαν ξύλο (καθόλου σικ) αλλά έδειξαν και επίσημα ότι τα έχουν βρει, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση…
Μετά και τη βούλα Βερολίνου-ΔΝΤ ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος πάει για μετά το 2018 (όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016), ότι το όνειρο των χαμηλών πλεονασμάτων μπορεί να παραμείνει ως έχει – όνειρο δηλαδή (όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) και ότι το τέλος της λιτότητας είναι ο κόσμος στον οποίο ζει η κρατική τηλεόραση, καταλήγουμε στο εξής απλό το οποίο γνωρίζαμε μήνες τώρα ότι θα συμβεί και που απλά η κυβέρνηση έδινε οσκαρικές ερμηνείες να μας πείσει για το αντίθετο: και το αφορολόγητο και οι συντάξεις θα πετσοκοπούν.
Αυτή τη στιγμή, το μόνο που γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι πως οι κόκκινες γραμμές της έχουν για μία ακόμη φορά πολλές αποχρώσεις, και πως μοναδικός της σκοπός είναι η παραμονή στην εξουσία. Από εκεί και πέρα, το χάος. Καμία στρατηγική. Άλλα κάνουν, άλλα λένε, άλλα εννοούν. Όχι μόνο προς εμάς, αλλά και… μεταξύ τους. Άλλα λέει ο Τσίπρας, άλλα ο Τσακαλώτος, άλλα ο Χουλιαράκης.
Με την ατάκα “η λιτότητα δεν τελείωσε” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή, έβαλε αυτογκόλ στο τελευταίο αφήγημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (και φυσικά της ΕΡΤ) ενώ… παραδέχτηκε ότι «κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική συμφωνία… δεν είναι σωστό να σας πω την διαπραγματευτική μας θέση (!)», είπε ο ΥΠΟΙΚ και μας άφησε άφωνους.
Διαπραγματεύονται πόσο θα κόψουν τις συντάξεις και το αφορολόγητό ΜΑΣ, και παίζουν κρυφτούλι και τάχα μεγάλοι διαπραγματευτές που έχουν τον… άσσο στο μανίκι και θα τον πετάξουν την τελευταία στιγμή. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική – όχι ότι υπήρχε ποτέ, μόνο λεονταρισμοί για το θεαθήναι – και για αυτό ακριβώς δεν μπορεί να μας πει κάτι ο κ. Τσακαλώτος. Θα κάνουν λίγο τους δύσκολους αφού ξέρουν ότι τα μέτρα αυτά στα οποία έχουν ήδη πει ένα δυνατό «Ναι» θα περάσουν δύσκολα και εντός του εσωκομματικού ακροατηρίου, και μετά στο παρά ‘5 θα κλείσουν τη συμφωνία με τον χειρότερο τρόπο (στην ουσία) και με… πανηγυρισμούς .
Και όσο για τα περίφημα αντίμετρα, τόσο ο κύριος Τσακαλώτος όσο και ο κύριος Χουλιαράκης αποφεύγουν επανειλημμένως να διευκρινίσουν το περιεχόμενό τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις του παράλογες και εξωφρενικές, τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε την καθυστέρηση της β΄ αξιολόγησης και την αβεβαιότητα, που θα είναι καταστροφική για την πραγματική οικονομία και να μην ενδώσουμε στην υιοθέτηση νέων υφεσιακών μέτρων.
Μα κ. Χουλιαράκη, μόνο εάν δεχτείτε τις θέσεις και τα μέτρα του ΔΝΤ και άρα του Βερολίνου και άρα του Eurogroup, θα κλείσει η αξιολόγηση. Επίσης, κύριε Χουλιαράκη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή ότι τα νέα μέτρα που έρχονται θα είναι υφεσιακά…
Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης δηλώνει πως ο μηχανισμός δημοσιονομικών μέτρων και αντισταθμιστικών παρεμβάσεων που συμφωνήθηκε στο Eurogoup ενέχει τον κίνδυνο τα βάρη να είναι περισσότερα από τις ελαφρύνσεις, καταρρίπτοντας και αυτός τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου πως για κάθε ένα ευρώ σε μέτρα θα υπάρξουν ισοδύναμα αντίμετρα.
Κατά τα άλλα μας.. προετοιμάζουν για τη γνωστή τους «σκληρή» διαπραγμάτευση (καθυστερήσεις δηλαδή). Μιλούν για «προσωρινή» συμφωνία γιατί… τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα. Έτσι, από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας «βλέπει» τεχνική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ενώ – εδώ συμφωνούν – και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μια προσωρινή συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την εξειδίκευση των μέτρων και των αντίμετρων, με την οποία η Ελλάδα θα πάει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Η συμφωνία αυτή θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους. «Να συμφωνήσουμε προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, γιατί τίποτα δεν κλείνει μέχρι να κλείσουν όλα όπως είπε και Ντάισελμπλουμ» είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, τα καμπανάκια της ρευστότητας έχουν ήδη χτυπήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις έχουν φθάσει στο επίπεδο του 2001, κάτω από τα 120 δισ. ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με τις αναφορές ότι το τελευταίο δίμηνο τα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί καθώς η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης εντείνει την αβεβαιότητα στην αγορά, οδηγεί στο μοναδικό συμπέρασμα ότι η βελτίωση της παροχής ρευστότητας και η ανάπτυξη που υποσχέθηκε ο κύριος πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την ΕΕΤ, είναι για άλλη μία φορά… ιστορίες για αγρίους ή ότι απλά οι κύριοι της κυβέρνησης βρίσκονται στον κόσμο τους..
Αυτό, το τελευταίο, το επιβεβαιώνει άλλωστε και το tweet του πρωθυπουργού την ώρα που βρισκόταν στην συνάντηση με του τραπεζίτες: «Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας».
O κ. Τσίπρας δεν έχει καν καταλάβει γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε, και μας κυβερνά ακόμη…!
Facebook Comments