Αν η διαπραγμάτευση γίνονταν με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς η συμφωνία θα είχε επιτευχθεί, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας τη Βουλή. Επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Κομισιόν και σημείωσε ότι με βάση αυτές υπερκαλύπτονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ανάγκη για το ενδιάμεσο πακέτο προκύπτει από το ότι το ΔΝΤ δεν συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ευρωπαίων και από το ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ.

Χαρακτήρισε «εξωπραγματικές» τις προβλέψεις του Ταμείου, δεδομένου ότι πέρυσι ενώ η κυβέρνηση νομοθέτησε επιπλέον μέτρα αυτό άλλαξε τις προβλέψεις του επί τα χείρω χωρίς να εξηγεί γιατί.

Επανέλαβε ότι η νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων θα γίνει ταυτόχρονα και θα είναι ισόποση. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και σταδιακά από 1.1.2019 υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων.

Είναι λάθος να λένε ότι τα «θετικά» μέτρα θα εφαρμοστούν το 2020, αφού πιστοποιηθεί η επίτευξη των στόχων, ξεκαθάρισε.

Όπως είπε το ΔΝΤ ζητούσε πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και τώρα στο τραπέζι είναι ένα ουδέτερο πακέτο, υπό την προϋπόθεση ότι πιάνονται οι στόχοι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και για μια δεκαετία είναι υπό διαπραγμάτευση και θύμισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ΝΔ είχε βάλει στόχους έως και 5%.

Facebook Comments