Alpha Bank: Περιορίζονται τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων
Alpha Bank: Περιορίζονται τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων
Alpha Bank: Περιορίζονται τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων
Επικαλούμενοι τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών οι αναλυτές της Alpha Bank αναφέρουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε το 2014 στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,5% του ΑΕΠ, με την υστέρηση να προέρχεται από την πλευρά των εσόδων, καθώς τα ταμειακά καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Η διαμόρφωση μικρότερου του προσδοκώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 δυσχεραίνει την υιοθέτηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους για αναθεώρηση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015.
Όπως αναφέρει ο στόχος που είχε τεθεί για τον φόρο περιουσίας εκπληρώθηκε, αφού το 2014 αλλά και τους πρώτους δύο μήνες του 2015 εισπράχθηκαν συνολικά 2,6 δισ. ευρώ, η διατήρηση ωστόσο, των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην ακίνητη περιουσία ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης δημοσιονομικής αδυναμίας εμποδίζει την δυνατότητα ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων και των ιδιωτικών επενδύσεων ευρύτερα.
Η Alpha Bank επισημαίνει πως παρά την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την εξέλιξη των δεικτών της οικονομικής συγκυρίας στο τέλος του προηγούμενου έτους αλλά και του πρώτου διμήνου 2015 για τον τουρισμό, την αγορά αυτοκινήτων, την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές είναι ενθαρρυντικά.
«Η αβεβαιότητα δεν επηρέασε σημαντικά τις προ-κρατήσεις των διεθνών πρακτορείων (pre-bookings) στα ελληνικά ξενοδοχεία. Οι προ-κρατήσεις από τις κυρίες πηγές του Ελληνικού τουρισμού (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες) είναι αυξημένες σε σχέση με το περασμένο έτος και οι εκτιμήσεις για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων εμφανίζονται σήμερα αυξημένες κατά ένα σχεδόν εκατομμύριο.
Επιπλέον, οι τουριστικές αφίξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2015 αυξήθηκαν κατά 25,6% σε ετήσια βάση», σημειώνεται.
Οι αναλυτές του ιδρύματος αναφέρονται και στις εξαγωγές, λέγοντας πως η ανάκαμψη της δυναμικής των εξαγωγών είναι σημαντική για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
«Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων στη χώρα είναι κρίσιμη προκειμένου να μην ανασχεθεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», σημειώνουν σχετικά.
Facebook Comments