Η πολυανεμενόμενη ρύθμιση οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία σε 100 δόσεις είναι πλέον γεγονός. Από την Παρασκευή το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους με το αριθμό 4321/2015. Το μόνο που απομένει πλέον είναι το τεχνικό κομμάτι που ακολουθεί και περιλαμβάνει την έναρξη της ειδικής εφαρμογής στο taxis στην οποία θα συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία.  

 Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονται περίπου στα 76 δις ευρώ εκ των οποίων τα 46,6 δις δημιουργηθήκαν την δύσκολη περίοδο του 2010-2014 ενώ τα υπόλοιπα 29,4 δις προέρχονται από παλαιότερα. Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι 3.346.000 φυσικά πρόσωπα και 371.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

Με τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλα τα θέματα τις ρύθμισης και να απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές απορίες του κόσμου αλλά και να επισημάνουμε τα σημεία που θέλουν μεγάλη προσοχή.

  • Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν?

Οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν είναι οι όλες βεβαιωμένες οφειλές , ανεξαρτήτως ύψους, στη Φορολογική Διοίκηση που είναι ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Μαρτίου του 2015. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι περιλαμβάνονται στην περίοδο αυτή όλες οι δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α και του περσινού φόρου εισοδήματος.

  • Οι παλαιότερες ρυθμίσεις που υπάρχουν και είναι σε ισχύ μπαίνουν στην νέα ρύθμιση των 100 δόσεων?

Ναι, στην ρύθμιση μπορούν να μπουν εάν το επιθυμεί ο φορολογούμενος και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015  οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

  • Ποια είναι το ελάχιστο ποσό δόσης που μπορεί να οριστεί?

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές σε πάνω από μία Δ.Ο.Υ το ελάχιστο ποσό είναι 10 ευρώ

  • Πόση είναι η έκπτωση που θα κερδίσει ο φορολογούμενος?

Η έκπτωση στο ποσό αφορά μόνο προσαυξήσεις και σε καμία περίπτωση κεφάλαιο. Το ύψος της έκπτωσης κυμαίνεται από 30%-100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Αναλυτικότερα η μείωση είναι για:

α) Εφάπαξ πληρωμή, απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
β) Από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).
γ) Από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
δ) Από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
ε) Από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).
στ) Από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).
ζ) Από σαράντα μία (41) έως και πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).
η) Από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).
θ) Από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).
ι) Από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).
ια) Από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).
ιβ) Από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

Ο οφειλέτης, που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης ,δύναται να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα ρύθμισης με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή δικαιούται απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για το εναπομείναν ποσό, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό (100), υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος ρύθμισης.

  • Εάν δοθεί κάποια προκαταβολή θα μπορεί να υπάρξει έξτρα μείωση στις προσαυξήσεις?

Εάν ο φορολογούμενος επιλέξει με την αίτηση να δώσει και μία προκαταβολή η οποία θα ξεπερνά τα 200 ευρώ τότε χορηγείται στον φορολογούμενο ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει.Το υπόλοιποποσό που θα ρυθμιστεί θα έχει την μείωση των προσαυξήσεων που προαναφέραμε.

  • Τα ρυθμιζόμενα ποσά θα έχουν τόκο?

Για ρυθμιζόμενα ποσά μέχρι 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει κανένα επιτόκιο. Για ρυθμιζόμενα ποσά που ξεπερνούν συνολικά τις 5.000 ευρώ θα υπάρχει επιβάρυνση με ετήσιο επιτόκιο 3% .

Ακόμη προβλέπεται μηνιαία προσαύξηση 0,25 % για εκπρόθεσμη πληρωμή δόσης της ρύθμισης.

  • Πως γίνεται η αίτηση και μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει ?

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο taxis στην ανάλογη εφαρμογή που θα δημιουργηθεί με χρήση των κωδικών taxis του κάθε φορολογούμενου.

Εάν δοθεί η προκαταβολή που προαναφέραμε η αίτηση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 27/4/2015 για να γίνει η έξτρα μείωση.

Εάν δεν δοθεί προκαταβολή η αίτηση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 26/5/2015

  • Πότε θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση και πότε οι επόμενες?

Η πρώτη δόση πληρώνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της μοναδικής ταυτότητας οφειλής.

  • Εάν έχουν ξεχαστεί να υποβληθούν δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή δηλώσεις Φ.Π.Α μπορεί να γίνει η αίτηση στην ρύθμιση?

Η αίτηση θα μπορεί να γίνει κανονικά με τα ήδη βεβαιωμένα ποσά. Μετά όμως θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλει εντός 3 μηνών όλες τις μη υποβεβλημένες δηλώσεις.

Εξαιρετικά εάν ο φορολογούμενος θέλει να ρυθμίσει και τα μη βεβαιωμένα ποσά που αφορούν υποχρεώσεις από δηλώσεις μέχρι και την 31/12/2014 (π.χ μη σταλμένη περιοδική δήλωση ΦΠΑ 3ου τριμήνου 2013, μη σταλμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2012 κλπ) μπορεί να το κάνει αλλά θα πρέπει πρώτα να υποβάλει τις δηλώσεις που αφορούν αυτή την περίοδο , να βεβαιωθούν τα ποσά και μετά να γίνει η αίτηση για υποβολή στην ρύθμιση.

  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρεί ο φορολογούμενος για να μην χαθεί η ρύθμιση?

Η ρύθμιση χάνεται εάν :

– Δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα 2 συνεχόμενες δόσεις το πρώτο 8μήνο της ρύθμισης

– Δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα 3 συνεχόμενες δόσεις το επόμενο διάστημα

– Δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α ,όσο υπάρχει η ρύθμιση, για διάστημα που ξεπερνά την περίοδο τους 3 μήνες από την καταλυτική ημερομηνία υποβολής.

– Επίσης εάν ο φορολογούμενος έχει χρησιμοποιήσει την ευεργετική δυνατότητα της έξτρα απαλλαγής λόγω πληρωμής προκαταβολής, θα πρέπει να μην χάσει καμία από τις 10 πρώτες δόσεις της ρύθμισης διότι εάν γίνει αυτό χάνει την έξτρα έκπτωση που έχει καρπωθεί.

  • Υπάρχουν οφειλές που εκκρεμούν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια από τον φορολογούμενο. Θα πρέπει να ρυθμιστούν και αυτά αναγκαστικά?

Ο νόμος στο άρθρο 4 αναφέρει ότι : Δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση, οφειλές που θα βεβαιωθούν στη Φορολογική Διοίκηση μετά από παραίτηση από την άσκηση του δικαιώματος ή και του δικογράφου οποιουδήποτε ένδικου βοηθήματος ή μέσου ενώπιον αρμοδίου δικαστηρίου ή προσφυγής ενώπιον διοικητικής αρχής, και έως 26.5.2015, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που οι οφειλές αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Εφόσον πρόκειται για υπαγόμενες υποθέσεις, που εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, μαζί με την αίτηση και τη δήλωση παραίτησης προσκομίζεται και βεβαίωση από το αρμόδιο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμα συζητηθεί, προκειμένου να βεβαιωθεί η οφειλή.

  • Εκτός από την μείωση των προσαυξήσεων τι άλλο κερδίζει ο φορολογούμενος που έκανε την ρύθμιση? Μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητο? Μπορεί να εισπράξει χρήματα από το δημόσιο?

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα εκτός από ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου που τότε θα εξετάζει ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ εάν θα την χορηγεί.

Επίσης εάν ο φορολογούμενος λαμβάνει ενημερότητα για είσπραξη απαιτήσεων από το δημόσιο τότε το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα του συμψηφισμού του ποσού αυτού με το υπόλοιπο της ρύθμισης και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν νέες οφειλές .  

Ακόμη θα υπάρχει αναστολή όσο η ρύθμιση είναι σε ισχύ της ποινικής δίωξης και του αυτόφωρου.

Τέλος θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει όμως για ήδη επιβεβλημένες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ( κατάσχεση ενοικίου, μπλοκάρισμα τραπεζικού λογαριασμού κλπ) .

  • Τι γίνεται όταν υπάρχει επιβεβλημένη κατάσχεση ενοικίου, μπλοκάρισμα τραπεζικού λογαριασμού κλπ?

Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 25% του ρυθμιζόμενου ποσού.

  • Η “ Extra” ρύθμιση που ακούγεται για πληρωμές μέχρι 27/3 τι αφορά?

Αυτό δεν έχει σχέση με την ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά είναι η διευκόλυνση που δίνει το υπουργείο οικονομικών σε όσους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν όποιο ποσό θέλουν από τις βεβαιωμένες οφειλές με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων. Η διαδικασία περιγράφεται στην ΠΟΛ 1061/2015 αλλά και στις οδηγίες που μπορείτε να διαβάσετε εδώ :

Facebook Comments