Γεγονότα:
-Την Κυριακή 15 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στην γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με την οποία της ξεκαθάριζε το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα του Κράτους και ότι θα αναγκαζόνταν να επιλέξει την αποπληρωμή είτε του ΔΝΤ είτε την πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς δεν επαρκούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Τετάρτη 18 Μαρτίου, στην τηλεόραση του Alpha ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επισήμαινε το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, καθώς η ρευστότητα επαρκούσε για μερικές μόνος ημέρες.
Πέμπτη 19 Μαρτίου, στην Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στην επταμερής συνάντηση για την Ελλάδα, δεν ελήφθη καμμία απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, παραπέμποντας σε κάποια πληρωμή αφού η Ελλάδα συμφωνήσει  την λίστα των μεταρρυθμίσεων με τους θεσμούς.
Παρασκευή 20 Μαρτίου, η Ελλάδα αποπλήρωσε την τέταρτη δόση (τελευταία για τον Μάρτιο) προς το ΔΝΤ ύψους 336 εκ. ευρώ, καταβάλλοντας συνολικά 1,6 δις. ευρώ.
Δευτέρα 23 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών τελεί εν αναμονή των αποφάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ για το εάν θα επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους.
 
Τις «μικρές ανάσες» που θα αποτρέψουν το «ατύχημα» ψάχνει το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά όσο περνούν οι ημέρες γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά.
 
Η κυβέρνηση επέλεξε, όπως περιέγραφε στην επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ, να αποπληρώσει το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων να παραμένουν στον αέρα, αν και τρέχει ήδη η εβδομάδα καταβολής τους.
 
Τα χρήματα που απαιτούνται δεν είναι λίγα. Είναι 1,5 δις. αυτή την εβδομάδα και άλλα 2 δις. μέχρι το Πάσχα. Συνολικά 3,5 δις. όταν από τα χρήματα των ταμείων εκτιμάται ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πάνω από 1,2 δις. ευρώ.

Η τελευταία πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι παρά τα προβλήματα, τα 1,5 δις. αυτής της εβδομάδας έχουν βρεθεί έστω και οριακά.

Ωστόσο, παραμένουν στο τραπέζι λύσεις εσωτερικών πληρωμών, όπως η μέθοδος  «I οwe you» (IOU’s – έγγραφα που αναγνωρίζουν μία υποχρέωση χωρίς να εξειδικεύουν τις λεπτομέρειες εξυπηρέτησής της) για πληρωμή μισθών και συντάξεων ή η διάθεση κάποιου ομολόγου για τον ίδιο σκοπό ή η έκδοση μιας κάρτας όπου αντί χρημάτων θα πιστώνονται πόντοι για την εξόφληση από τους δημοσίους υπαλλήλους των δικών  τους υποχρεώσεων προς το κράτος.

Facebook Comments