Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν λομπίστες ελβετικών επιχειρήσεων, σχεδόν το 50% των βιομηχανικών εταιριών προσανατολίζονται να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους εκτός χώρας προκειμένου να γλιτώσουν τις συνέπειες του ακριβού φράγκου.

Μετά από την απόρριψη του floor από την SNB, το φράγκο έχει ανατιμηθεί σημαντικά έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα το 57% των εταιριών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, εργαλείων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων να έχουν δει σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους τους ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αρνητική κερδοφορία λόγω του ακριβού νομίσματος.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Swissmen σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο St Gallen, το 46% των επιχειρήσεων σχεδιάζει την μεταφορά τμήματος της παραγωγής εκτός Ελβετίας εντός της επόμενης τριετίας.

Ο βασικός λόγος για το σχεδιασμό αυτό είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Εκτός από τη βελτίωση του προϊόντος και την καινοτομία, η μείωση του κόστους παραγωγής είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει αύξηση της κερδοφορίας, τονίζεται στην έκθεση της Swissmen.

Η έρευνα προβλέπει ότι θα υπάρξει μείωση στις θέσεις εργασίας που αφορούν στον κλάδο μεταποίησης και αύξηση στον κλάδο του R&D. Σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το 2016 το EPFL, υπήρξε το συμπέρασμα ότι οι ελβετικές επιχειρήσεις επένδυαν σημαντικά ποσά εκτός Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επενδύσεων εκτός Ελβετίας εκτοξεύτηκε στο 63% από 45% μόλις ένα χρόνο μετά από την απόσυρση του floor από την SNB, που προκάλεσε την τεράστια ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος.

Facebook Comments