Αυτό δεν έχει ποτέ ξαναγίνει, παρατηρεί η βελγική εφημερίδα Le Soir για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Η προεδρική εκστρατεία στη Γαλλία γίνεται πλέον ένα «θέατρο βίας, παράλογης και πρωτοφανούς. Δεν είναι πια οι παραδοσιακοί αντίπαλοι που διαγκωνίζονται ή διχάζονται για τα προγράμματά τους. Είναι ολόκληρες πολιτικές οικογένειες που ξεκίνησαν εσωκομματικό πόλεμο», αναφέρει.

Στο Σοσιαλιστικό κόμμα, γράφει η ανταποκρίτρια της βελγικής εφημερίδας στο Παρίσι, «ο πόλεμος είναι πολύ βαθύς, αλλά παραμένει υπόκωφος». Αντίθετα, γράφει, στην Δεξιά παράταξη «ο πόλεμος είναι απροκάλυπτος και αλύπητος», με έναν υποψήφιο κολημμένο στα σκάνδαλα, αλλά δεν οπισθοχωρεί, την ώρα που οι υποστηρικτές του τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο.

«Σε αυτόν τον πόλεμο των υποψηφίων προέδρων, οι Γάλλοι μετατράπηκαν σε αυτόπτες μάρτυρες ενός αρρωστημένου κλίματος […] Η προεδρική μάχη δίνεται τώρα ανάμεσα σε αυτούς που ενσαρκώνουν την νομιμότητα και σε αυτούς που παραβιάζουν τους θεσμούς ή παραπλανούν την κοινή γνώμη», αναφέρει.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Φρανσουά Φιγιόν συγκέντρωσε τους οπαδούς του στις 5 Μαρτίου και στέκεται σε μια φράση που είπε, μεταξύ άλλων:

«Απευθύνομαι σε εσάς, στον λαό της Γαλλίας των χωρικών, των «ξεβράκωτων (sans culottes, όρος της γαλλικής επανάστασης που αναφερόταν στους χωρικούς που δεν φορούσαν κοντό παντελόνι (culotte) και κάλτσες, όπως οι αριστοκράτες, αλλά απλά παντελόνια)», ενώ τους κάλεσε να προβάλλουν «αντίσταση».

«Τσιμπιόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε στο 2017», σχολιάζει η Le Soir.

Κατά βάθος, συνεχίζει η εφημερίδα, είτε ο Φρανσουά Φιγιόν «συνεχίσει ή όχι την προεκλογική του εκστρατεία δεν θα αλλάξει πλέον τίποτα. Αυτή η εκστρατεία θα αφήσει τα ίχνη της, ό,τι κι αν συμβεί».
 

Facebook Comments