Παράνομες κρίθηκαν από το ΣτΕ (Γ΄τμήμα) οι απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων που παύθηκαν το 2015 με υπουργικές αποφάσεις κατόπιν αξιολόγησης από πενταμελή του υπουργείου Υγείας.

Οι αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν αφορούν 10 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων τη χώρας ενώ έπονται και άλλες.

Το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή του Π. Πολάκη παύθηκαν 59 διοικητές και αναπληρωτές τους.

Στην πλειοψηφία τους, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις κρίνοντας οτι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες καθώς στερούνται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Παράλληλα το ΣτΕ έκρινε πλημμελώς αιτιολογημένο και το πρακτικό της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης, επισημαίνοντας οτι δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Οι αποφάσεις αφορούν τους:

-Γεώργιο Ραγκούση, διοικητή γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,

– Άγγελο Λιόση, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο,

– Δέσποινα Τσαγδή, διοικητή γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,

– Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικητή πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,

– Παύλο Θεοδωράκη, διοικητή ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,

– Παναγιώτη Παντελιάδη, διοικητή Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,

– Απόστολο Λέτσιο, διοικητή γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,

– Αριστείδη Ζούμπο, αναπληρωτή διοικητή γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,

– Μιλτιάδη Παπασταματίου, διοικητή γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και

– Μάριο Τίγκα, αναπληρωτή διοικητή γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Facebook Comments