Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ολλανδία και συγκεκριμένα η πόλη του Ρόττερνταμ μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου για να συμμετάσχει σε διαδήλωση υπέρ του «ΝΑΙ» για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

2017 03 11T205843Z 822383579 LR1ED3B1M9KQM RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε τους Ολλανδούς «Απομεινάρια των Ναζί και φασίστες». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απάντησε λέγοντας ότι το σχόλιο του Τούρκου Προέδρου είναι «εντελώς απαράδεκτο» και ότι «είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο».

Ύστερα, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία βρισκόταν στη Γερμανία, αποφάσισε να ταξιδέψει οδικώς προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να φτάσει στο τουρκικό προξενείο της πόλης και έτσι να  εκφράσει την αντίθεσή της στην ολλανδική κυβέρνηση που απαγόρευσε την προσγείωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφθασε στο Ρότερνταμ και κρατείται αφού η αστυνομία δεν της επέτρεψε την είσοδο και ακινητοποίησε το κονβόι των αυτοκινήτων που την μετέφερε.

Το πρακτορείο Reuters νωρίτερα είχε μεταδώσει την πληροφορία του NOS ότι η υπουργός κρατείται. Ωστόσο, μετά διευκρινίσει από το NOS ότι τελικά δε συνελήφθη. Οι δημοσιογράφοι των τουρκικών πρακτορείων που συνόδευαν την υπουργό κρατήθηκαν στα σύνορα για έλεγχο των εγγράφων τους.

Capture copy copy

Η υπουργός κατήγγειλε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι:

«Η Ολλανδία παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, τις συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαγορεύοντάς μου να εισέλθω στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ»

Μετά από τα παραπάνω γεγονότα εκατοντάδες διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρόττερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας. Οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης αποπειράθηκαν με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς να απωθήσουν από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε μιας και διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.

Η ολλανδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των Τούρκων μεταναστών.

Επίσης, ο δήμαρχος του Ρόττερνταμ Aχμέντ Αμπουταλέμπ, σημειωτέον μουσουλμάνος μαροκινής καταγωγής, ρώτησε τον Ερντογάν αν γνωρίζει ότι είναι δήμαρχος μιας πόλης που βομβαρδίστηκε από τους Ναζί.

Εντέλει, η τουρκική κυβέρνηση ευαγγελίζεται και επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα που η ίδια εχθρεύεται και καταπατά. Απαιτεί μάλιστα να εμπλέξει μία ξένη ευρωπαϊκή χώρα στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου –όταν στην ίδια την Τουρκία απαγορεύονται οι εκστρατείες υπέρ του «ΌΧΙ»-, σε ένα δημοψήφισμα που ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν και του στρώνει το κόκκινο χαλί για να τον καταστήσει ως απόλυτο σουλτάνο στην θέση του Προέδρου. Και ναι, η Ολλανδία έχει δίκιο και μπράβο στην ολλανδική κυβέρνηση που έχει το θάρρος να αντιταχθεί σθεναρά απέναντι σε ένα δικτάτορα με μανδύα εκλογικών διαδικασιών. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν

Facebook Comments