Οι ολλανδικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια προσγείωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλώντας επιφέροντας ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, με τους Τούρκους κυριολεκτικά να απειλούν «θεούς και δαίμονες». 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες». 
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη είπε: «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες. Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία».
 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με αξιωματούχο, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης να απαγορεύσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Ολλανδία. Οι αρχές του Ρότερνταμ ανακάλεσαν την άδεια να παραστεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συγκέντρωση υπέρ του δημοψηφίσματος του Απρίλιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις.
 
Πρωτύτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ «και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα». Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι σε μια συμφωνία για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια στην Άγκυρα και την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση αδειών εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Facebook Comments