«Το να είσαι αριστερός δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχεις πίσω από τα τοτέμ του παρελθόντος», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μιλώντας στους υποστηρικτές του, στους χώρους της πρώην βιομηχανίας της Fiat Lingotto στο Τορίνο.

«Στέλνουμε αυτό το μήνυμα σε όσους νομίζουν πως το να είσαι αριστερός σημαίνει να ανεβαίνεις σε μια εξέδρα με την γροθιά υψωμένη και να τραγουδάς το “Μπαντιέρα ρόσσα”. Αντιπροσωπεύουν κάτι που δεν υφίσταται πλέον (…) Είναι μια γραφική εικόνα, δεν πρόκειται για πολιτική», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» οργάνωσε την τριήμερη αυτή συνάντηση με τους υποστηρικτές του ενόψει τις ανοικτής διαδικασίας εκλογής του νέου γραμματέα των «Δημοκρατικών» στις 30 Απριλίου.

Πρόσφατα μέρος της αριστερής μειοψηφίας του κόμματος αποφάσισε να προχωρήσει σε διάσπαση και να δημιουργήσει το κίνημα των «Δημοκρατών και Προοδευτικών», κατηγορώντας τον Ρέντσι για υπερβολικά μετριοπαθείς θέσεις και έλλειψη αυτοκριτικής. Στα κύρια στελέχη του νέου κινήματος συμπεριλαμβάνονται ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα και ο Ενρίκο Ρόσσι, περιφερειάρχης της Τοσκάνης.

Αναφερόμενος έμμεσα στα μέλη της νέας αυτής πολιτικής κίνησης ο Ρέντσι υπογράμμισε από την πρώην βιομηχανική μονάδα της Fiat:

«Δεν κατάλαβαν ότι η κοινότητα των ανθρώπων, των μελών των Δημοκρατικών, εκφράζει ισχύ και σταθερότητα, ανεξάρτητα από την ηγεσία. Ας το πάρουν απόφαση, διότι είναι κάτι που υπήρχε πριν από εμάς και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από μας. Στην φάση αυτή πορεύεται μαζί μας».

Στην εκδήλωση του Lingotto έδωσε το παρών και ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τόνισε στο Twitter:

«Σήμερα βρίσκομαι στο Lingotto με τον Ματέο Ρέντσι. Περισσότερη δύναμη στο Δημοκρατικό Κόμμα, για το συμφέρον της Ιταλίας».

Facebook Comments