Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να κρατά ψηλά τους τόνους και απειλεί την Ολλανδία λέγοντας πως θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα κατά τη τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη είπε: «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία». 
 
Και μετά κατήγγειλε ότι η απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό» και έτσι… ερμηνεύεται.
 
Μετά ευχαρίστησε τη Γαλλία(!) καθώς έδωσε άδεια για επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πόλη Μετς υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία δεν έπεσε σ αυτή την παγίδα».
 
Κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία κατηγορώντας την πως ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.
 
Επίσης, χθες το βράδυ οι Τούρκοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας βάζοντας με μία τουρκική. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές.
 
Οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οξύνουν περαιτέρω την κατάσταση διότι υποστηρίζει πως μία συγγνώμη από τους Ολλανδούς δεν φτάνει και πως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας έως ότου ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη. 
 
Επιπλέον, δήλωσε σε Γάλλο δημοσιογράφο ότι η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας και μετά μίλωντας σε συγκεντρώσει στη γαλλική πόλη Μετς χαρακτήρισε την Ολλανδία ως «πρωτεύουσα του φασισμού». Συγκεκριμένα είπε στην αρχή της ομιλίας του: «Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά, επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμού…».
 
Η Ολλανδία παραμένει κι εκείνη ανυποχώρητη αν και ο πρωθυποργος Μαρκ Ρούτε δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να αποκλιμακώσει τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν». 
 
Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού. Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική». Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί πλέον στο «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη». Με την Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν να υπογραμμίζει ότι «Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα». 

Facebook Comments