Τα καλά νέα έρχονται σήμερα από την ευρωζώνη, όπου φαίνεται ότι μετά από 6 τρίμηνα ύφεσης, η οικονομία της επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Κι αυτό είναι πολύ θετικό και για το Ελληνικό ζήτημα, την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και τη διευθέτηση του χρέους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε ανάπτυξη κατά 0,7% στην Γερμανική οικονομία κατά το 2ο τρίμηνο του ’13, το οποίο είναι καλύτερο από ότι αναμενόταν. Λόγω του μεγέθους και της δυναμικής της Γερμανικής οικονομίας, αυτή η εξέλιξη θα συμπαρασύρει και τις οικονομίες των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, άρα και της Ελληνικής.

Είναι αξιοσημείωτη η εκτόξευση από 36,3 τον Ιούλιο σε 42 τον Αύγουστο, του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW της Γερμανίας, περισσότερο από όσο ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές (39,9).

Επίσης, ο αντίστοιχος για την οικονομία της ευρωζώνης δείκτης ΖΕW, αυξήθηκε από 32,8 σε 44, περισσότερο κι από τον αντίστοιχο της Γερμανικής οικονομίας.

Συνολικά για την ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2014 θα έχουμε 1,3% ανάπτυξη στην ευρωζώνη, μετά από ύφεση 0,5% το 2013
Κι επειδή στην ευρωζώνη παράγεται το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αυτή η θετική μετατόπιση θα επηρεάσει θετικά και την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για κάθε 1% ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχουμε 0,7% έως >1% ανάπτυξη στις οικονομίες εκτός ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη σε κάποιο βαθμό εξουδετερώνει την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα.

Εάν αυτό συνδυαστεί με την ανάπτυξη που συντελείται στην οικονομία των ΗΠΑ και τα θετικά στοιχεία των Κινέζικων εξαγωγών και μεταποίησης, οι ενδείξεις για ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία πληθαίνουν.

Facebook Comments