Η Fitch Ratings τοποθετεί τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας σε rating watch negative για να αποτυπώσει τα πτωτικά ρίσκα αξιολόγησης που προκύπτουν από το ενδεχόμενο να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες των τραπεζών.

Αυτές οι ζημιές θα είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup στην οποία κατέληξε το Σάββατο, 16 Μαρτίου, με τις κυπριακές αρχές, ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο.

Αρχικά, η Κύπρος συμφώνησε να επιβάλει φόρους 9,99% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις καταθέσεις κάτω από αυτό το επίπεδο, «αν και συνεχής ροή ειδήσεων υποδηλώνει ότι αυτά τα όρια μπορεί να αλλάξουν, προκειμένου να προστατευτούν οι μικροκαταθέτες».

Το negative watch θα επιλυθεί όταν λάβει απόφαση η κυπριακή Βουλή για τα παραπάνω άνευ προηγουμένου μέτρα, η οποία (απόφαση) μπορεί να έρθει σήμερα. «Η οριστικοποίηση της επιβολής τόσο σημαντικών ζημιών στους καταθέτες θα συνιστά restricted default με βάση τις αξιολογήσεις της Fitch, περίπτωση στην οποία τα IDRs θα υποβαθμιστούν σε RD.

Facebook Comments